Een beloningssysteem voor kinderen, Waarom werkt dat zo goed?

beloningssysteem kind

Waarom werkt zo’n beloningssysteem nou zo goed voor een kind? Kinderen kunnen soms lastig zijn en het kan een uitdaging zijn om ze te motiveren om zich goed te gedragen of bepaalde taken uit te voeren. Een beloningssysteem kan hierbij helpen en kan positief gedrag van kinderen versterken. In dit artikel bespreken we hoe je een beloningssysteem kunt maken en gebruiken om je kinderen te motiveren en belonen.

Samengevat

Een beloningssysteem kan een goede manier zijn om gewenst gedrag bij kinderen te stimuleren. Het kan helpen om kinderen te motiveren om gewenst gedrag te laten zien of om taken uit te voeren. Het is belangrijk om het beloningssysteem goed te gebruiken en om het te zien als een positieve motivatie. Als het beloningssysteem niet werkt, kunnen er andere benaderingen worden geprobeerd om gewenst gedrag te stimuleren.

Waarom werkt een beloningssysteem bij kinderen zo goed?

Een beloningssysteem kan helpen om gewenst gedrag bij kinderen te stimuleren. Het kan kinderen motiveren om hun best te doen en om hun gedrag te verbeteren. Bovendien kan het helpen om kinderen te leren omgaan met verantwoordelijkheden en zelfdiscipline.

Wanneer zet je een beloningssysteem in?

Een beloningssysteem kan helpend zijn om een kind nieuw gedrag aan te leren of gedrag af te leren. Belangrijk is te melden dat een beloningssysteem niet altijd nodig is. Wanneer een beloningssysteem veel wordt in gezet kan het zijn werking verliezen, omdat het kind gewend raakt aan het beloningsysteem. Vaak kan nieuw gedrag worden aangeleerd wanneer de ouder het kind complimenten geeft wanneer het kind het gewenste gedrag laat zien. Ook kan de ouder het kind helpen en vertellen hoe het kind moet reageren in bepaalde situaties. Mocht het complimenteren en helpen niet helpend genoeg zijn om het gedrag aan te leren, dan kan het helpen om een beloningssysteem in te zetten.

Een beloningssysteem stap voor stap inzetten

Je kind moet wel weten waarvoor hij of zij goed gedrag of bepaalde taken moet laten zien of doen. We laten je zien hoe je een beloningssysteem daarom stap voor stap kan inzetten voor je kind.

Stap 1: Bespreek met je kind waar jullie mee gaan oefenen.

Voordat je een beloningssysteem opzet, moet je bepalen met welk gedrag je wil oefenen. Bespreek samen met het kind voor welk gedrag hij een stempel of sticker krijgt. Hou het beloningssysteem gestructureerd door met 1 of 2 oefeningen per keer te beginnen.

Begin klein en maak het niet te moeilijk. Bijvoorbeeld: ‘alleen in je kamer slapen’ kan een te grote stap zijn wanneer het kind altijd bij de ouder in bed heeft geslapen en de ouder in de kamer blijft totdat het kind in slaap valt. Deel het dan op in kleine stapjes, bijvoorbeeld: ‘zelfstandig in slaap vallen in mama’s/papa’s bed ‘. Wanneer dit bijvoorbeeld vijf keer goed is gegaan, krijgt het kind zijn eerste beloning. Daarna kan met de volgende stap worden geoefend, bijvoorbeeld: ‘zelfstandig in eigen bed slapen’.

Belangrijk is om te oefenen met gedrag dat past bij de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. ‘zelfstandig mijn speelgoed opruimen’ is bijvoorbeeld een passend doel bij de leeftijd en ontwikkeling van een 6-jarig kind. Voor een kind van 4 jaar, is dit nog te moeilijk om zelfstandig te doen. In dit geval zou de oefening ‘De ouder helpen met met speelgoed opruimen’ passender zijn.

Voorbeelden van gedrag om mee te oefenen kunnen zijn:

  • Om 19.00 uur in bed liggen
  • Het bed opmaken
  • Zelfstandig opruimen van speelgoed
  • Zelfstandig aankleden
  • Zichzelf klaarmaken voor school

Stap 2: Kies samen de beloningen

Beloningen kunnen bestaan uit zowel materiële als niet-materiële dingen. Onthoud dat de beloningen moeten aansluiten bij de interesses en voorkeuren van het kind. Wat voor het ene kind een leuke beloning is, kan voor een ander kind minder interessant zijn. Pas de beloningen aan op basis van wat je kind motiveert en waar hij plezier aan beleeft. Een beloning hoeft niet altijd geld te kosten. Een klein cadeautje is leuk, maar samen een middag knutselen of 15 minuten later naar bed, werkt even goed! Ga in gesprek met je kind over wat hij graag voor beloningen wil, zodat hij gemotiveerd raakt zijn best te doen.

Materiële beloningen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Kleine cadeautjes, zoals speelgoedauto’s, puzzels of knuffels.
  • Stickers of verzamelkaarten van favoriete personen of onderwerpen.
  • Uitjes naar de bioscoop of pretpark.
  • Een nieuw boek om te lezen.
  • Een speciale traktatie, zoals een ijsje of een stukje taart.
  • Een nieuwe game of app voor op de tablet of smartphone.
  • Een dagje uit met het gezin naar een dierentuin of museum.
  • Een speciaal uitje naar een favoriete winkel om iets uit te zoeken.

Niet-materiële beloningen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Extra schermtijd om hun favoriete tv-programma of videogame te kijken/spelen.
  • Een speciale privilege, zoals het kiezen van het avondeten of het bepalen van een familie-activiteit.
  • Quality time met een ouder, zoals een middagje samen knutselen of een spelletjesavond.
  • Een uitstapje naar het park of de speeltuin
  • Een extra verhaaltje voor het slapengaan.
  • Een speciale avond samen met het gezin, zoals een filmavond met popcorn.
  • Een dagje vrij van klusjes of huishoudelijke taken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

    Stap 3: Maak een beloningskaart

    Een beloningskaart is een kaart waarop bepaald gedrag of taken staan, vakjes waar de stickers in geplakt kunnen worden en de beloningen die verdient kunnen worden. Hieronder een lijst met hoe je te werk kan gaan:

    • Materialen verzamelen: Zorg ervoor dat je de benodigde materialen bij de hand hebt, zoals een groot vel papier of karton, stiften of kleurpotloden, stickers of stempels.
    • Bepaal het ontwerp: Kies samen met je kind uit hoe je de beloningskaart wilt ontwerpen. Je kunt een tabelvorm gebruiken met kolommen voor het gedrag of taak en rijen voor de dagen van de week, of je kunt een creatiever ontwerp maken dat past bij de interesses van je kind.
    • Teken of print de beloningskaart: Gebruik het grote vel papier of karton om de beloningskaart te tekenen of print een sjabloon uit. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om het gedrag, de dagen van de week en de beloningen op te schrijven.
    • Schrijf het gedrag en beloningen op: Schrijf het gedrag wat je wilt belonen in de kolommen. Schrijf ook de beloningen op die je kind kan verdienen na het behalen van bepaalde doelen. Het beste werkt om een plaatje van de beloning erbij te plakken of te tekenen, vooral voor kinderen die nog niet (goed) kunnen lezen.
    • Versier de beloningskaart: Maak de beloningskaart aantrekkelijk door samen met je kind te kleuren, stickers of tekeningen toe te voegen. Dit maakt het leuk voor je kind om naar te kijken en zal het motiveren om de kaart bij te houden.

    Je kan natuurlijk ook een beloningskaart kopen. makkelijk als je zelf niet zo’n knutselheld bent. We hebben een aantal handige beloningskaarten voor je op een rij gezet.

    Stap 4: Bepaal samen met je kind de regels voor het beloningssysteem

    Maak duidelijke regels voor het beloningssysteem. Leg uit hoe het systeem werkt, wat er moet gebeuren om een beloning te verdienen. Houdt het aantal stickers die het kind moet verdienen voor de beloning beperkt, zodat het kind niet te lang moet sparen en het zijn interesse verliest. Plak de sticker direct op de beloningskaart wanneer het kind het afgesproken gedrag laat zien. Belangrijk is om geen stickers door te kruisen of weg te halen. Is het niet gelukt? Dan geen sticker verdiend. Geef het kind direct de beloning of spreek af wanneer het kind de beloning zal krijgen wanneer het kind het afgesproken aantal stickers heeft gehaald.

    Stap 5: Begin met het beloningssysteem voor je kind!

    Hang de beloningskaart op een zichtbare plek, zoals aan de koelkast of op de slaapkamerdeur van het kind. Zorg ervoor dat het kind de kaart regelmatig kan zien en dat je samen de voortgang kunt bijhouden.

    Hoe lang moet een beloningssysteem worden gebruikt?

    De duur van het beloningssysteem kan verschillen afhankelijk van het doel en de situatie. Het is de bedoeling dat het nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Dit kan voor sommige kinderen 6 weken duren. Kleine doelen kunnen korter, bijvoorbeeld 5 keer, geoefend worden. Zodra het gewenste gedrag is bereikt en het kind de beloningen niet meer nodig heeft, kan het beloningssysteem worden stopgezet.

    Wat te doen als het beloningssysteem niet werkt bij jouw kind?

    Als het beloningssysteem niet werkt, kan het zijn dat het niet geschikt is voor het kind of dat het niet goed is aangepast aan de situatie. Overweeg om de regels aan te passen of om andere beloningen te gebruiken. Praat ook met het kind en betrek hem erbij om te motivatie te vergroten. Soms kan een andere aanpak nodig zijn om gewenst gedrag te stimuleren.

    Is het beloningssysteem hetzelfde als je kind omkopen?

    Nee, het beloningssysteem is niet hetzelfde als omkoping. Omkoping houdt in dat er beloningen worden gegeven om ongewenst gedrag te stimuleren. Bij het beloningssysteem worden beloningen gegeven om gewenst gedrag te stimuleren. Het beloningssysteem is een positieve motivatie, terwijl omkoping een negatieve motivatie is.

    Trek ik mijn kind voor mijn andere kinderen als ik hem beloon?

    Het kan zo zijn wanneer één kind een beloningssysteem krijgt en dus beloningen kan verdienen, andere kinderen binnen het gezin dit als oneerlijk zien of zich achtergesteld voelen. Als dit het geval is kan de ouder uitleggen aan de andere kinderen binnen het gezin waarom het kind het beloningssysteem krijgt. De meeste kinderen zullen begrijpen dat niet elk kind dezelfde regels en aanpak nodig heeft. Je plakt immers ook geen pleister op elk kind zijn knie als maar één kind is gevallen.

    Wanneer andere kinderen in het gezin negatief gedrag gaan vertonen, kan het helpend zijn om te werken met een groepsbeloning. Zo worden alle kinderen binnen het gezin gemotiveerd om aan een gezamenlijk doel te werken en kunnen ze elkaar helpen.

    Veelgestelde vragen

    Deel je ervaring!

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Scroll naar boven