Complimenten zijn een krachtig hulpmiddel bij het opvoeden van kinderen. Een goed geplaatst compliment kan het zelfvertrouwen van een kind vergroten, hun prestaties verbeteren en hun motivatie versterken om bepaalde dingen te doen. we leren je hoe je effectief complimenten aan je kind kunt geven en je krijgt een aantal voorbeelden.
- Waarom is het geven van complimenten aan kinderen belangrijk?
- Hoe geef je complimenten aan je kind?
- Voorbeelden van complimenten aan je kind
- Wat te vermijden bij het geven van complimenten?
- Het belang van non-verbale communicatie
- Het geven van complimenten als onderdeel van een positieve opvoedingsstijl
- Conclusie
Waarom is het geven van complimenten aan kinderen belangrijk?
Kinderen hebben erkenning en waardering nodig om hun zelfbeeld te ontwikkelen. Een gebrek aan erkenning kan leiden tot een laag zelfbeeld, terwijl oprecht erkennen van de prestaties van een kind hen het vertrouwen geeft om door te gaan met bepaalde takenen hun vaardigheden te verbeteren om het een volgende keer nog beter te doen.
Complimenten zijn ook een belangrijk onderdeel van positieve versterking. Door gedrag te bekrachtigen dat je graag ziet, is de kans groter dat het kind dat gedrag blijft herhalen. Dit is effectiever dan negatief gedrag af te straffen. Een kind heeft tenslotte aandacht nodig van jou als ouder. Het is dan beter om je aandacht uit te laten gaan naar positief gedrag in plaats van negatief gedrag.
Hoe geef je complimenten aan je kind?
Als je een compliment aan je kind wilt geven, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Wees specifiek over het onderwerp
Een specifiek compliment is gericht op een specifieke actie of kwaliteit van het kind. Hierdoor voelt het kind zich meer gewaardeerd omdat het precies weet waar het compliment over gaat. Bijvoorbeeld: “Wat heb je geweldig je best gedaan om die puzzel af te maken!” of “Wat goed dat jij net je beker op het aanrecht hebt gezet!”
Wees oprecht met je compliment
Een oprecht compliment is een compliment dat gemeend is. Kinderen kunnen er doorgaans goed doorheen prikken als je een compliment geeft alleen maar om wat te zeggen. Het compliment moet echt gemeend zijn en reflecteren op het werkelijke gedrag van het kind. Je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking zijn dus ook belangrijk!
Wees consistent
Consistentie is belangrijk bij het geven van complimenten. Een kind moet weten dat je trots op hen bent, zelfs als het niet zo goed gaat. Het geven van complimenten moet een dagelijks onderdeel van de opvoeding zijn, zodat het kind weet dat het gewaardeerd wordt. Je hoeft ook weer niet alles te complimenteren maar doe het vooral als je kind een nieuwe ervaring opdoet of ander gedrag.
Geef is een creatief compliment
Creativiteit kan helpen bij het geven van complimenten. Als het kind een nieuwe ervaring opdoet, of jullie zijn samen op een nieuwe plek, kan je al snel iets creatiever zijn.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪
Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.
Voorbeelden van complimenten aan je kind
Nu je weet waar een goed compliment aan moet voldoen en waar je op moet letten bij het geven van complimenten, laten we kijken naar enkele voorbeelden van complimenten die je aan je kind kunt geven:
Voorbeeld 1: Jeetje, wat heb jij dat goed gedaan!
Dit is een compliment dat je waarschijnlijk al vaak hebt gebruikt. Het is kort, eenvoudig en gemakkelijk te onthouden. Het is echter niet erg specifiek. Je kunt dit compliment specifieker maken door het te richten op een specifieke taak, zoals “Goed gedaan met het opruimen van je speelgoed!”.
Voorbeeld 2: Wat ben je een slimmerik!
Dit is een compliment dat gericht is op het intellectuele vermogen van het kind. Het is een geweldige manier om de creativiteit en ontwikkeling van het kind te stimuleren. Want je moet tenslotte goed nadenken en creatief zijn om slim genoemd te worden!
Voorbeeld 3: Wat ben je Beresterk!
Dit compliment is gericht op de fysieke vaardigheden van het kind. Het kan het zelfvertrouwen van het kind vergroten en hun motivatie om te bewegen vergroten. Het klimrek opgeklommen en weer veilig beneden gekomen, Jeetje wat ben jij sterk zeg. Door deze positieve benadering zal het nog een paar keer op en neer klimmen. Natuurlijk wordt het dan lastig om elke keer het zelfde compliment te geven. Daag je kind dan uit om iets verder te gaan.
Voorbeeld 4: Je hebt echt goed je best gedaan!
Dit compliment richt zich op de inspanningen van het kind en niet alleen op het eindresultaat. Het kan kinderen aanmoedigen om te blijven proberen, zelfs als ze niet meteen succes hebben. Ik denk dat dit wel het belangrijkste compliment in het leven van een kind moet zijn. In je volwassen leven zal ook alles niet in 1 keer lukken. Ook al is iets niet helemaal gelukt kan het toch belangrijk zijn om de voortgang te complimenteren. Hoe vaker je namelijk iets probeert, hoe beter je erin gaat worden.
Wat te vermijden bij het geven van complimenten?
Terwijl goede complimenten kunnen helpen bij de opvoeding van kinderen, zijn er ook enkele dingen die je moet vermijden:
- Te vaag zijn. Complimenten die te algemeen zijn, zoals “Goed gedaan”, geven het kind niet de feedback die het nodig heeft om zijn of haar gedrag te verbeteren. “Wat heb ik goed gedaan dan? Het lopen naar de keuken?“
- Teveel nadruk leggen op het uiterlijk. Uiterlijk gerichte complimenten kunnen leiden tot een focus op het uiterlijk van het kind in plaats van hun prestaties en vaardigheden. “Uiterlijk brengt je maar zo ver in het leven. Vaardigheden een stuk verder.”
- Te kritisch zijn. Het geven van complimenten moet gericht zijn op het bekrachtigen van positief gedrag, niet op het bekritiseren van negatief gedrag. “Wat heb je goed je vork opgeruimd,
Maar volgende keer even afspoelen.maar denk je dat hij niet te vies is?
Het belang van non-verbale communicatie
Het geven van complimenten gaat niet alleen om de woorden die je gebruikt. Non-verbale communicatie, zoals een glimlach of een knuffel, kan het compliment versterken en het kind laten voelen dat het echt gewaardeerd wordt. Als ouder kan je soms vergeten dat je lichaamstaal boekdelen voor een kind spreekt. Het verbale vermogen is nog niet zo ver dat het sarcasme of niet-sarcasme kan begrijpen.
Het geven van complimenten als onderdeel van een positieve opvoedingsstijl
Het geven van complimenten moet een dagelijkse praktijk zijn en deel uitmaken van een positieve opvoedingsstijl. Het opbouwen van een positieve relatie met het kind kan helpen bij het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen en hun vermogen om uitdagingen aan te gaan.
Door het geven van complimenten te combineren met andere positieve versterkingsstrategieën, zoals beloningen en positieve bekrachtiging, kun je een positieve en ondersteunende omgeving creëren waarin het kind kan gedijen.
Conclusie
Het geven van complimenten aan je kind is een krachtige manier om hun zelfvertrouwen te vergroten, hun prestaties te verbeteren en hun motivatie te versterken. Een goed compliment is specifiek, oprecht, consistent en creatief. Door non-verbale communicatie te gebruiken en complimenten op te nemen als onderdeel van een positieve opvoedingsstijl, kun je bijdragen aan de ontwikkeling van je kind en een ondersteunende omgeving creëren waarin ze kunnen gedijen.