Elke ouder kent de uitdagingen die horen bij het opvoeden van kinderen. Het is soms moeilijk om storend gedrag aan te pakken. Het geven van een time-out kan een helpende methode zijn om storend gedrag van kinderen af te leren. Er komen een aantal dingen kijken bij het inzetten van een goede en helpende time-out. In dit artikel bespreken we wanneer, hoe en waar je een time-out in kan zetten.
Wat is een time-out?
Een time-out is eigenlijk een korte onderbreking van waar je kind op dat moment mee bezig is. Het houdt in dat als je kind zich slecht heeft gedragen, je als ouder hem uit de situatie haalt en hem op een saaie plek neerzet waar hij zich verveelt. Je zet als ouder een wekker en je kind blijft op de time-out zitten totdat het wekkertje af is gegaan. Door een kind een time-out te geven, voorkom je dat het ongewenste gedrag aandacht krijgt. Wanneer het ongewenste gedrag namelijk aandacht krijgt, zal het kind het gedrag vaker laten zien. Want: negatieve aandacht, is ook aandacht.
Wanneer zet je een time-out in?
Het inzetten van een time-out kan zeer helpend zijn bij het aanpakken van impulsief gedrag en moeilijk te hanteren gedrag, zoals driftbuien. Hieronder worden een aantal gedragingen genoemd waarbij een time-out ingezet kan worden:
- Fysieke agressie, zoals slaan, schoppen, bijten, spugen, knijpen en krabben
- Het pesten van andere kinderen
- Speelgoed afpakken van andere kinderen
- Het pijn doen of plagen van huisdieren
- Hard blijven huilen om de zin te krijgen
- Klikken
- Eisend gedrag na het geven van een waarschuwing
Wanneer zet je geen time-out in?
Er zijn ook een aantal gedragingen waarbij het niet handig is een time-out in te zetten. Een belangrijke vuistregel is: een time-out doet gedrag stoppen, niet beginnen. Het kan dus niet ingezet worden wanneer je als ouder wil dat je kind met een taak begint, zoals het doen van een klusje in het huishouden. Ook kan een time-out niet ingezet worden om intense emoties, zoals verdriet, te laten stoppen. In dit geval werkt het beter wanneer je de gevoelens benoemd, met je kind erover in gesprek te gaan en samen zoekt naar mogelijke oplossingen. Hieronder worden enkele gedragingen genoemd waarbij het niet handig is een time-out in te zetten:
- Wanneer je wil dat een kind begint aan een taak, zoals het opruimen van de kamer of het maken van huiswerk
- Wanneer een kind overprikkeld is
- Wanneer het kind bang is
- Wanneer een kind teruggetrokken is of alleen wil zijn
- Wanneer je als ouder het gedrag niet hebt gezien
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪
Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.
Neem de tijd om te oefenen met een time-out
Belangrijk is om de tijd te nemen voor het oefenen met het geven van een time-out. Ook je kind zal moeten wennen aan het krijgen van een time-out. Mogelijk kan het gedrag van het kind voor korte tijd verergeren, waarna het gedrag pas afneemt. Ook wanneer je kind van de time-out probeert weg te lopen, breng je het kind opnieuw terug naar de time-out. En ja, het kan dus zo zijn, dat je een kind in 4 minuten time-out, 10 tot 15 keer terug moet begeleiden naar de time-out. Probeer hier in dus consequent te blijven. Vaak wordt gezien dat het probleemgedrag na 2 weken met 50% tot 70 % afneemt. De moeite waard dus!
Kies waar je een time-out op geeft
Kies één of twee gedragingen om mee te beginnen bij de time-out methode. We willen immers niet dat kinderen heel de dag in een time-out zitten, dan zal de functie van een time-out ook minder werkend zijn. Kies een gedraging waar jullie als ouders en het kind zelf het meeste last van hebben, en welke dagelijks voorkomt. Wanneer het kind het ongewenste gedrag niet meer laat zien, dan een nieuwe gedraging worden toegevoegd.
Kies de goede plek voor een time-out
Een goede plek voor een time-out is belangrijk om een time-out te laten werken. Een goede plek voor een time-out is een saaie plek waar het kind zich verveelt, zoals de slaapkamer van de ouders of de gang. Een time-out in de eigen slaapkamer van je kind is geen handige plek, omdat het kind daar kan spelen met het speelgoed. Het is belangrijk dat er bij een time-out geen interessante voorwerpen in de buurt zijn, zoals speelgoed of huisdieren. Kies voor een time-out een plek waar geen andere gezinsleden zijn. Dit is vooral belangrijk als een kind wat ouder is. Bij peuters en kleuters is het wel belangrijk om ze in het zicht te houden, voor de veiligheid.
Time-out plek voor kinderen tot 4 jaar
Bij jongere kinderen is een hoge rechte stoel een prima plek om een kind in te zetten voor een time-out. Een hoge stoel is namelijk saai en vervelend. Je kunt deze stoel neerzetten in dezelfde ruimte waar jij als ouder ook bent of in de kamer ernaast, maar zorg dat je in de buurt blijft voor de veiligheid. Negeer het kind voor het aantal minuten dat hij een time-out heeft en maak geen oogcontact.
Time-out plek voor kinderen tot 12 jaar
Kinderen tot 12 jaar kunnen tijdens een time-out het beste in een andere kamer worden gezet. Er zijn hiervoor verschillende geschikte plekken in je huis, zoals een badkamer, gang of de slaapkamer van ouders.
Tips bij het geven van een time-out:
- Wees consequent: geef je kind elke keer een time-out wanneer het kind het gedrag laat zien welke je van tevoren hebt uitgekozen, bijvoorbeeld een brutale mond. Laat het niet bij het alleen dreigen met een time-out.
- Handel direct: pas de time-out direct toe nadat je kind het gedrag heeft laten zien, zorg dat het kind ongeveer binnen 10 seconden op de time-out zit.
- Kies een tijd: per leeftijdsjaar blijft een kind één minuut in de time-out. Voor een kind van 3 jaar, is 3 minuten in de time-out voldoende. Bij een kind van 4 jaar, 4 minuten, enzovoort.
- Zet een wekker: zet een kookwekker met het aantal minuten dat je kind op de time-out moet zitten. Zo weet je kind en jij wanneer het time-out moment voorbij is. Zet de wekker buiten handbereik van je kind, maar wel binnen bereik dat je kind de wekker kan horen afgaan.
- Negeren: negeer je kind tijdens een time-out. Ga vooral niet in discussie met je kind over de reden waarom je kind een time-out heeft gekregen.
- In gesprek: zorg dat na het gaan van de wekker dat je kind naar jou toekomt en de reden noemt waarom hij in de time-out heeft gezeten. Bij jongere kinderen kan het nog moeilijk zijn dit zelf te benoemen. Soms vergeten ze waarom ze een time-out hebben gekregen. In dat geval vertel je aan je kind waarom hij een time-out heeft gekregen.