Je kind afleiden met een telefoon tijdens het eten, doen of niet?

een kind met zijn smartphone aan tafel tijdens het familiediner wordt afgeleid door peppa pig of een andere youtube video

Ah, het avondeten… De momenten waarop je probeert te balanceren tussen gezond eten, kieskeurige eters, en het verlangen naar een beetje rust aan de eettafel. Daar zit je dan, met een bord vol goede bedoelingen. Dit terwijl je kleuter de spaghetti liever als dweil op de vloer ziet dan als avondeten. En dan is daar de verleiding: de smartphone. De redder in nood die belooft even voor rust te zorgen terwijl jij snel een paar happen probeert weg te werken. Maar dit kan je beter niet doen. Het kan namelijk zorgen voor slechte eetgewoonten en overgewicht. Daarnaast kan het ook zorgen voor achterstand in de sociale ontwikkeling van je kind. Hieronder kan je lezen waarom.

Waarom je als ouder soms (te) makkelijk naar je telefoon kan grijpen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de snelle greep naar de telefoon om een crisis aan tafel te voorkomen. Maar wat is nu de impact daarvan? Wordt ons huisgemaakte, met liefde bereide eten verlaagd tot achtergrondmuziek van YouTube-video’s? Laten we eens verder ingaan op wat nou de impact van zo’n smartphone aan tafel echt is.

In deze blog onderzoeken we niet alleen de mogelijke gevolgen van smartphones aan de eettafel, maar bieden we ook praktische, schermvrije oplossingen om kinderen te betrekken bij het eten. We zullen de mening van experts delen en persoonlijke verhalen horen van ouders. Want laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal wel eens in de verleiding gekomen om de smartphone erbij te pakken tijdens het avondeten toch?

De gevolgen van het gebruik van de telefoon tijdens het eten

Zelfs aan de eettafel lijkt de telefoon soms onmisbaar en vraagt hij onze aandacht. Maar voordat we onze digitale vriend uitnodigen voor het avondeten, laten we eens kijken naar de gevolgen die hij met zich meebrengt.

Invloed op de ontwikkeling van eetgewoonten

De ontwikkeling van eetgewoonten. Wanneer Peppa Pig interessanter is dan de boontjes op het bord, leren kinderen niet om hun eten echt te waarderen of te proeven. Het is alsof je een Michelin-sterrenmaaltijd eet terwijl je neus dichtgeknepen is – je mist gewoon een deel van de ervaring! Daarnaast kennen we allemaal wel wat goede eetgewoonten. Waarschijnlijk ken je ze wel, de dingen die je vroeger te horen kreeg van je ouders aan tafel: Niet je ellebogen op tafel, niet met volle mond praten, klaar met eten? leg je bestek dan dwars over je bord. En met een telefoon voor je neus ben je hier minder bewust van.

De kans op gewichtstoename en overgewicht

De kans op gewichtstoename en overgewicht. Onderzoek wijst uit dat de tijd die je op je telefoon en achter en tablet zit, de kans vergroot op gewichtstoename en uiteindelijk overgewicht of obesitas. We herkennen het allemaal wel dat wanneer je op een avond een spannende serie aan het kijken zijn met een bord pasta, dat het bord opeens leeg is. Je hebt uiteindelijk niet doorgehad hoeveel je hebt gegeten en komt erachter dat je al best vol zit. Zo werkt dit ook voor kinderen wanneer zij een aardappels voorgeschoteld krijgen in combinatie met een tablet of telefoon. Kinderen zijn zodanig gefocust op het filmpje, dat ze het gevoel van vol zitten daarmee vergeten of negeren en vervolgens te veel eten dan de behoefte.

Mogelijke impact op sociale vaardigheden en gezinsinteracties

Dan hebben we de sociale vaardigheden en gezinsinteracties. Herinner je je die goede oude tijd dat je je verhaal mocht vertellen en dat iedereen naar je luisterde wat er bij jou op school gebeurde? Nou, met schermpjes aan tafel kunnen die momenten zeldzamer worden dan een kind dat vrijwillig spruitjes eet. Het delen van verhalen, lachen om papa’s flauwe grapjes, of zelfs leren door te luisteren naar de dag van een ander, dit alles wordt toch een stuk zeldzamer.

Eten zorgt voor verbinding. Waar we vroeger om een kampvuur naar elkaars verhalen luisterde tijdens het eten, zitten we tegenwoordig aan de eetkamertafel. Hoe zonde is het als je dit moment verplaatst naar de tv, tablet of telefoon voor je neus.

Alternatieve strategieën

Laten we het roer eens omgooien. In plaats van te vertrouwen op onze elektronische vrienden, wat als we onze kinderen zouden betrekken bij de maaltijd op een manier die zowel leuk als schermvrij is? Hier zijn wat alternatieven om te proberen:

Kleine chef

Betrek je kinderen bij het koken. Of het nu gaat om het wassen van groenten, het mengen van een salade of het kiezen van de kruiden (laat het ze bijvoorbeeld ruiken), kinderen zijn meer geneigd om iets te eten dat ze zelf hebben geholpen maken. Daarnaast leer je je kind direct koken en zijn zintuigen te gebruiken en je kan leuke herinneringen maken.

Vindt je het lastig om te beginnen met het betrekken van je kind tijdens het koken? Of is het toch wel erg spannend met messen en hete pannen? Wist je dat je speciaal kinderkeukengerij hebt met veilige messen voor jongere kinderen. Dit is niet alleen veilig, maar stimuleert ook de fijne motorische ontwikkeling. Ook het gebruik van een kinderkookboek kan helpen bij het vinden van de perfecte maaltijd om samen te koken. Om je te helpen hebben wij een paar producten die helpend kunnen zijn voor je op een rij gezet.

Creatieve betrokkenheid

Waarom maak je van het eten niet een verhaal of een spel? ‘Broccoli-bomen’ die moeten worden opgegeten voordat de ‘hongerige kleine konijntjes’ (lees: hun knuffels) ze opeten, kan wonderen doen. Of misschien is elke hap een ‘superkracht-lader’ voor hun favoriete superheld.

Educatieve eetmomenten

Gebruik maaltijden als een kans om te leren. Dit kan variëren van het oefenen van tellen met erwten tot het leren over waar voedsel vandaan komt. ‘Wist je dat deze tomaat helemaal uit Spanje komt?’ – kan het begin zijn van een heel interessant gesprek (of een topografieles)

Familie tijd

Stel een ‘vraag van de dag’ in en laat iedereen om beurten antwoorden. Het kan iets simpels zijn als ‘Wat was het leukste dat je vandaag hebt gedaan?’ of iets geks als ‘Als je een superkracht zou kunnen kiezen, welke zou dat dan zijn?’ Wanneer je het lastig vindt onderwerpen te bedenken om over te praten tijdens het eten, of een keer iets nieuws wil proberen, kan het boekje ‘Tafelklets’ eventueel helpend zijn om de gesprekken tijdens het eten interessant te maken voor kinderen.

Leer- en ontdekkingstijd

Gebruik de maaltijd als een kans om iets nieuws te leren. Dit kan variëren van het bespreken van verschillende landen (en hun keukens) tot het leren van een paar woorden in een nieuwe taal.

Hebben jullie ook zo’n regel tijdens het eten ingesteld?

Nu je mijn tips voor aan tafel hebt gehoord, ben ik super nieuwsgierig naar jouw ervaringen! Voel je vrij om jouw verhalen, tips, en ervaringen in de reacties te delen. Elk gezin is uniek en we kunnen allemaal wel wat frisse ideeën gebruiken.

En wie weet, misschien is jouw tip wel de gamechanger voor een andere ouder die worstelt met de spaghettislagvelden en broccoli-barricades. Ik kijk uit naar jullie reacties!

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven