Kinderboeken over de dood en verlies

Kinderboek over de dood

Het leven zit vol met ervaringen, sommige zijn vreugdevol, terwijl andere uitdagingen en verdriet met zich meebrengen. Als volwassenen vinden we het soms moeilijk om met deze gevoelens om te gaan. Stel je voor hoe verwarrend en overweldigend ze kunnen zijn voor een kind. Hoe kunnen we kinderen helpen om te gaan met het concept van verlies, of het nu gaat om het verlies van een familielid, een huisdier of een verhuizing van een beste vriend? Boeken kunnen een krachtige methode zijn een verlies te verwerken en hier met elkaar over in gesprek te gaan.

Waarom boeken?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leren veel door verhalen en voorbeelden. Goed gekozen kinderboeken over de dood kan kinderen helpen hun wereld beter te begrijpen, inclusief de vervelende en pijnlijke delen die bij deze wereld horen. Door middel van een verhaal kunnen kinderen empathie voelen, emoties verkennen en manieren leren om ermee om te gaan.

Hoe kinderboeken over de dood en verlies helpen

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom kinderboeken helpend kunnen zijn bij het omgaan met de dood. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet:

  1. Identificatie met personages. Als kinderen zich identificeren met een personage dat een verlies doormaakt, kunnen ze hun eigen gevoelens beter begrijpen en verwerken. Ze leren dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens.
  2. Verwerking op eigen tempo. Kinderboeken bieden kinderen de mogelijkheid om moeilijke onderwerpen in hun eigen tempo te verkennen. Ze kunnen een boek steeds opnieuw lezen, stukjes overslaan of zich concentreren op de delen die voor hen het meest zinvol zijn.
  3. Opening om met elkaar in gesprek te gaan. Een verhaal kan een startpunt zijn om met elkaar in gesprek te gaan over het verlies. Het kan vragen oproepen en ouders helpen om gevoelige onderwerpen aan te snijden.

In gesprek over de dood en verlies

In gesprek met je kind over verlies kan is belangrijk voor de verwerking. Je hoeft je als ouder niet sterk te houden, wanneer een onderwerp jou ook raakt. Gevoelens van je kind mogen er zijn, dus ook jouw gevoelens als ouder mogen getoond worden. Een kind leert daardoor dat hij open mag praten over zijn gevoelens en dat dit een normaal onderdeel is. Hieronder staan een aantal voorbeelden van vragen die gesteld kunnen worden tijdens het voorlezen van een boek over verlies.

  1. Algemene vragen over het verhaal:
    • “Wat is er in dit verhaal gebeurd?”
    • “Hoe denk je dat het personage zich voelt?”
    • “Zijn er momenten in het verhaal die je je goed herinnert of die je zijn opgevallen?”
  2. Vragen die betrekking hebben op gevoelens:
    • “Hoe zou jij je voelen als je in de schoenen van het personage stond?”
    • “Wat zou jij doen als je hetzelfde meemaakte als het personage in het boek?”
    • “Herinner je je een tijd dat je je net zo voelde als het personage?”
    • “Wie praat je graag mee als je je zo voelt?”
    • “Zijn er dingen die we samen kunnen doen die je kunnen helpen?”
  3. Vragen over het omgaan met verlies:
    • “Wat deed het personage om zich beter te voelen?”
    • “Zijn er dingen die mensen kunnen doen om zich beter te voelen als ze verdrietig zijn?”
    • “Wie in het verhaal hielp het personage toen ze zich verdrietig of verward voelden?”
  4. Vragen die het kind helpen zich verbonden te voelen:
    • “Ken je iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt?”
    • “Wat zou je doen om een vriend te troosten die verdrietig is?”
    • “Heb je ooit iets verloren waar je veel om gaf?”

Kinderboeken over de dood en verlies

Er zijn veel prachtige kinderboeken die het thema verlies en rouw behandelen. Enkele aanraders zijn:

In gesprek over emoties

Bij de dood en verlies komen natuurlijk een hoop emoties kijken waar je kind mee moet leren omgaan. Daarom hebben we een mooi artikel geschreven over kinderboeken over emoties. Hier vindt je een mooi overzicht van alle emoties en leer je in gesprek te gaan met je kind over de emoties die hij/zij ervaart.

Over de auteur

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven