Kinderboeken over emoties

kinderboeken over emoties

Emoties maken een groot deel uit van het leven. Het is voor kinderen soms lastig emoties onder woorden te brengen. Kinderboeken kunnen een leuke methode zijn om met je kind in gesprek te gaan over emoties. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is in gesprek te gaan over emoties met je kind en geven we een aantal tips om deze gesprekjes aan te gaan.

Waarom is het belangrijk om over emoties te praten?

Eerst en vooral, door met onze kinderen over hun gevoelens te praten, leren we ze emoties te herkennen en te benoemen hoe ze zich voelen. Naast het leren herkennen van de eigen gevoelens, leren ze ook de emoties van anderen te herkennen en hierop te reageren, deze te begrijpen en ermee om te gaan. Boeken zijn een fantastisch hulpmiddel hierin. Ze bevatten vaak verhalen en karakters waarin kinderen zich kunnen herkennen, waardoor ze hun eigen gevoelens beter begrijpen.

Welke kinderboeken over emoties zijn er?

Er zijn veel kinderboeken beschikbaar die specifiek gericht zijn op het verkennen van emoties zoals angst, de dood en woede.

Kinderboeken over angst zijn waardevolle hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met hun angsten en onzekerheden. Deze boeken bevatten vaak verhalen en personages waarmee kinderen zich kunnen identificeren, wat hen helpt om angstige gevoelens te begrijpen en te overwinnen. Ze leren dat angst normaal is en dat er manieren zijn om ermee om te gaan.

Voor kinderen kan de dood een moeilijk onderwerp zijn om te bespreken. Kinderboeken over de dood kunnen dit onderwerp op een gevoelige en kindvriendelijke manier benaderen. Deze boeken bieden troost en helpen kinderen begrijpen dat de dood een natuurlijk onderdeel van het leven is. Ze leren omgaan met verlies en verdriet op een manier die voor hen begrijpelijk is.

Kinderboeken over woede bieden inzichten en strategieën om met boosheid om te gaan. Ze leren kinderen hoe ze hun boosheid kunnen herkennen, uiten en beheersen op een gezonde manier. Deze boeken moedigen positieve communicatie en conflictoplossing aan, wat essentiële vaardigheden zijn voor het omgaan met woede.

In gesprek gaan over emoties met een kinderboek

Tijdens het lezen van kinderboeken over emoties zijn er een aantal vragen die aan je kind gesteld kunnen worden om emoties bespreekbaar te maken. Het stellen van vragen helpt kinderen om dieper na te denken over hun eigen gevoelens en hoe ze met verschillende situaties om kunnen gaan. Het bevordert ook empathie door kinderen te laten nadenken over de gevoelens van anderen. De volgende vragen kan je stellen tijdens het lezen van boeken over emoties:

  1. “Hoe denk je dat dit personage zich nu voelt?”
  2. “Heb jij je weleens zo gevoeld zoals [naam van het personage]?”
  3. “Wat zou jij doen als jij hetzelfde mee zou maken als [naam van het personage]?”
  4. “Zie je hoe [naam van het personage] reageerde toen dat gebeurde? Hoe zou jij reageren?”
  5. “Welk advies zou jij [naam van het personage] geven over hoe hij/zij zich voelt?”
  6. “Dit verhaal gaat over [bijvoorbeeld: boosheid]. Herinner je je een tijd dat je echt boos was? Hoe ging je daarmee om?”
  7. “Wat is een goede manier om te laten zien dat je blij of verdrietig bent?”
  8. “Denk je dat [naam van het personage] zijn/haar gevoelens goed heeft uitgedrukt? Hoe zou jij het anders doen?”
  9. “Als je een moment in dit boek zou kunnen veranderen om [naam van het personage] gelukkiger te maken, welk moment zou dat dan zijn?”
  10. “Wat leerde je uit dit verhaal over omgaan met je gevoelens?”

Emotiekaarten

Naast het gebruik van boeken kunnen emotiekaarten helpend zijn om in gesprek te gaan over emoties. Kinderen hebben soms moeite te vertellen hoe ze zich voelen, vooral als kinderen de juiste woorden niet hebben om te vertellen. Ook bij kinderen die zich verbaal minder goed kunnen uiten, kunnen emotiekaarten helpend zijn. Emotiekaarten zijn kaarten waarop emoties staan afgebeeld. Ze geven een gezicht aan gevoelens als: blijdschap, verdriet, angst en woede. Kinderen kunnen een kaart aanwijzen en hier over vertellen. Door samen met je kind door de kaarten te bladeren, geef je je kind de ruimte te praten over gevoelens. Een vraag als: ‘hoe voel je je vandaag?’ kan een betekenisvol gesprekje op gang brengen. Hieronder geven we een aantal setjes emotiekaarten als voorbeeld.

Boeken over emoties

Hieronder staan voorbeelden van boeken die je kan voorlezen aan je kind om in gesprek te gaan over emoties. Deze boeken zijn ontworpen om kinderen te helpen zich door de wereld van emoties te laten navigeren. Er worden boeken weergegeven voor kleuters tot oudere kinderen. Zoek een boek die bij je kind past en binnen de geschikte leeftijdscategorie.

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven