Kinderboeken over hoe je kan omgaan met woede

Woede en boosheid is een veel voorkomende emotie bij kinderen. Het kan lastig zijn voor ouders om te begrijpen waarom je kind boos is en hoe je daarover samen in gesprek kan gaan. Praten over de woede van je kind is belangrijk, en kinderboek kunnen daarbij een verassend effectief hulpmiddel zijn. Tijdens het lezen van boeken creëer je voor je kind een veilig omgeving om over boze gevoelens te praten. In dit artikel bespreken we waarom het belangrijk is om met je kind over woede te praten en hoe boeken ouders kunnen helpen om deze uitdagende gesprekken te voeren.

Waarom is praten over woede met je kind belangrijk?

Het voelt soms misschien gek om over woede te praten, vooral met je kind. Als ouder wil je je kind beschermen en je kind gelukkig zien. Als je je kind ziet worstelen met een emotie als woede kan dit lastig zijn, maar er samen over in gesprek gaan kan juist verlichtend werken voor je kind. Door in het gezin te praten over woede als een normaal deel van het leven en het niet als iets ‘slechts’ te zien, leer je je kind om zijn gevoelens te uiten en ermee om te gaan.

Stel je voor dat je kind leert omgaan met woede op een gezonde manier. Ze leren hun gevoelens te uiten zonder anderen te kwetsen en problemen op een handige manier op te lossen. Dit zijn vaardigheden die ze hun hele leven meenemen. En dit kan beginnen met gesprekken over wat ze voelen.

En waar begin je dan, vraag je je misschien af? Het lezen van kinderboeken kan een goed startpunt zijn. Ze bieden verhalen en karakters waar kinderen zich mee kunnen identificeren. Wanneer een karakter in een boek boos wordt, kan dat voor jouw kind een spiegel zijn. Je kan dan bijvoorbeeld vragen: “Zie je, hij is boos omdat zijn toren omviel, voel jij je ook zo als dat gebeurt?”

Kinderboeken als hulpmiddel

Niet alle kinderboeken zijn vrolijke verhaaltjes voor het slapengaan. Ze kunnen ook ingezet worden als een hulpmiddel die kinderen helpen de wereld te begrijpen. Een boek over woede helpt niet alleen om te begrijpen wat woede is, maar ook hoe ermee om te gaan. Als je samen met je kind leest, en je stopt even bij een pagina waar het karakter boos is, kun je vragen: “Wat denk je dat hij nu kan doen?” Zo leer je je kind niet alleen over woede, maar ook wat je kan doen als je woede voelt.

Praktische tips voor ouders

Hieronder geven we praktische tips voor ouders voor, tijdens en na het lezen van een kinderboek over woede.

  • Kies een rustig moment: Zoek een rustig moment in de dag om samen te zitten en te lezen, zoals na het avond eten, als alle drukte van de dag voorbij is.
  • Korte verhaaltjes zijn ook goed: Het hoeft niet lang te duren. Een verhaaltje van tien minuten kan al voldoende zijn om een gesprek op gang te brengen.
  • Het bespreken van het boekje: Praat tijdens en na het lezen over het boek. Vraag hoe je kind zich zou voelen in de situaties die worden beschreven. Bijvoorbeeld: Hoe denk je dat de draak zich voelde toen zijn vriendje wegging?
  • Luister echt: Geef je kind de ruimte om te vertellen en luister zonder direct een oplossing voor het probleem te bedenken en te vertellen.
  • Openheid en begrip: Laat het gesprek over emoties open en begripvol zijn. Geef je kind geen les over wat goed of fout is. Toon begrip door te zeggen, “Het is echt vervelend als iets niet lukt, hè?”
  • Maak er een gewoonte van: Maak lezen en praten over gevoelens een vast onderdeel van jullie routine.
  • Wees een voorbeeld: Laat je kind zien hoe je zelf op een gezonde manier met emoties omgaat. Kinderen leren veel door naar ouders te kijken en ze na te doen. Als je bijvoorbeeld zelf boos bent, vertel dan hoe je je voelt en wat je doet om weer rustig te worden.
  • Gebruik diverse boeken: Kies boeken over woede, maar ook over blijdschap, angst, en andere emoties.
  • Gebruik creatieve activiteiten: Combineer het lezen bijvoorbeeld met tekenen. Na het lezen kunnen jullie samen een tekening maken van het boze karakter en wat hem kalmeert.
  • Zoek ondersteuning: Als je merkt dat je kind moeite heeft met het omgaan van woede en hierdoor niet lekker in zijn vel zit, wees dan niet bang om professionele hulp te zoeken.

Kinderboeken over woede

Hieronder staan voorbeelden van boeken die je kan voorlezen aan je kind om in gesprek te gaan over woede. Er worden boeken weergegeven voor kleuters tot oudere kinderen. Zoek een boek die bij je kind past en binnen de geschikte leeftijdscategorie.

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven