
Als ouder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van het sociale media gebruik van je kinderen. In deze moderne digitale wereld is sociale media een onderdeel geworden die niet meer weg te denken is in het leven van kinderen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe kinderen sociale media gebruiken, wat de mogelijke impact ervan is en hoe je als ouder kunt helpen bij het beheren van hun online activiteiten. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp en tips delen om met het sociale media gebruik van kinderen om te gaan.
De leeftijd waarop kinderen sociale media gaan gebruiken
Kinderen maken steeds vaker gebruik van sociale media. Dit komt doordat smartphones en tablets nu overal beschikbaar zijn. Steeds meer komen kinderen al op jonge leeftijd al in aanraking de met sociale media, zoals Youtube, TikTok en Snapchat. De leeftijd waarop kinderen beginnen met het gebruik van sociale media is verschillend. Sommige kinderen beginnen al op zeer jonge leeftijd, terwijl anderen wachten tot ze ouder zijn.
Het is aan ouders om te bepalen wanneer hun kinderen klaar zijn om toegang te krijgen tot sociale media. Er is op sociale media platformen wél een minimum leeftijd vastgesteld van 13 jaar. Deze regel is gemaakt door COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act). Daarin staat dat het verboden is voor sites om informatie te verzamelen over kinderen jonger dan 13 jaar zonder toestemming van de ouders. Het is als ouders belangrijk om te overwegen dat sociale media bepaalde risico’s met zich meebrengen en dat jongere kinderen mogelijk meer begeleiding en toezicht nodig hebben.
De invloed van sociale media op kinderen
Het is belangrijk om als ouder bewust te zijn van de invloed die sociale media kan hebben op je kind. Hoewel sociale media vele voordelen bieden, zijn er ook nadelen waar ouders zich van bewust moeten zijn. Hieronder staan de voordelen en nadelen op een rij.
Voordelen van sociale media
Verbinding en sociale interactie
Voor kinderen en jongeren biedt sociale media een platform om verbinding te maken met leeftijdsgenoten en vrienden. Ze kunnen door het gebruik van sociale media contact onderhouden met klasgenoten, familieleden en vrienden. Dit kan vooral waardevol zijn voor kinderen die ver weg wonen van hun vrienden en familie of die moeilijkheden hebben bij face-to-face interactie. Sociale media biedt ook ruimte voor het leggen van nieuwe vriendschappen en het ontdekken van gemeenschappen, zoals forums, met gedeelde interesses. Kinderen kunnen groepen en pagina’s volgen die aansluiten bij hun hobby’s, sporten of andere passies, waardoor ze anderen kunnen vinden met dezelfde interesses en ervaringen.
Creatieve uitdrukking en zelfexpressie
Veel kinderen en jongeren zien sociale media als een creatieve uitlaatklep en een platform waarop ze hun stem kunnen te laten horen. Ze kunnen hun creatieve projecten, zoals tekeningen, muziek, dans, schrijven of video’s, delen met anderen. Dit biedt hen de mogelijkheid om erkenning en waardering te krijgen voor hun talenten en passies. Sociale media kan kinderen ook inspireren en aanmoedigen om nieuwe dingen te proberen. Ze kunnen anderen volgen die hen inspireren en motiveren, zoals artiesten, content creators en rolmodellen.
Educatie en leren
Sociale media kan leerzaam zijn voor kinderen en jongeren. Er zijn talloze educatieve platforms, pagina’s en gemeenschappen beschikbaar waar kinderen kunnen leren over verschillende onderwerpen. Van wetenschap en geschiedenis tot kunst en technologie, sociale media biedt toegang tot leerzame inhoud en educatieve materialen.
Nadelen van sociale media
Het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld
Het continue gebruik van sociale media kan invloed hebben op het zelfbeeld en zelfvertrouwen van kinderen. Sociale media zijn vaak een platform waar mensen hun beste momenten en perfecte beelden delen, wat kan leiden tot gevoelens van onzekerheid bij kinderen. Het vergelijken van zichzelf met anderen kan negatieve gevolgen hebben voor hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het is belangrijk om open gesprekken te voeren met kinderen en hen te helpen begrijpen dat de online wereld niet altijd de realiteit weerspiegelt.
Moeilijker contact maken met de buitenwereld
Het overmatig gebruik van sociale media kan de sociale interactie en communicatievaardigheden van kinderen beïnvloeden. Kinderen kunnen meer geneigd zijn om online te communiceren in plaats van face-to-face interactie aan te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen meer moeite hebben met het sluiten van vriendschappen en het opbouwen van relaties. Ook kan het voor kinderen moeilijker worden om te communiceren in verschillende sociale situaties, omdat het voor hen dan niet duidelijk is wat er van hun verwacht wordt. Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om offline activiteiten te ondernemen en persoonlijke interacties te hebben.
Geestelijke gezondheidsproblemen
Er zijn studies die zeggen dat overmatig gebruik van sociale media kan bijdragen aan geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals angst en depressie. Het constante vergelijken van zichzelf met anderen, het ervaren van online pesterijen en het blootstellen aan negatieve inhoud kunnen allemaal bijdragen aan een verslechterde geestelijke gezondheid. Er is zelfs een naam voor bedacht: Facebookdepressie. Dit betekent dat een jongere een depressie, sombere gedachten of niet lekker in zijn vel kan komen te zitten als een hij veel tijd besteed op sociale media, zoals Facebook. Het is belangrijk om de tekenen van mogelijke problemen in de gaten te houden en indien nodig professionele hulp in te schakelen.
Cyberpesten en online misbruik
Cyberpesten betekent dat je online, zoals sociale media, anderen kwetst, pest of lastig valt. Het kan op verschillende manieren, zoals het verspreiden van beledigende berichten, het plaatsen van kwetsende of gênante opmerkingen of foto’s, of het maken van vervelende of hatende opmerkingen. Het kan zowel publiekelijk als privé gebeuren, waardoor het voor kinderen en jongeren moeilijk kan zijn om aan de situatie te ontsnappen. Cyberpesten kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de personen die het meemaken. Het kan leiden tot angst, depressie, een laag zelfbeeld en zelfs suïcidale gedachten. Het is belangrijk om als ouder de signalen van cyberpesten te herkennen, zodat ouders snel kunnen ingrijpen en de juiste ondersteuning kunnen bieden je kind.
De beïnvloeding van advertenties en algoritme op kinderen
Advertenties
Op alle sociale mediasites zijn advertenties te vinden, zoals:
- gedragsadvertenties: dit zijn advertenties die gericht zijn op basis van waar je op zoekt.
- demografie advertenties: dit zijn advertenties die gericht zijn op basis van je leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat enzovoort.
Advertenties op sociale media beïnvloeden de koopneiging van kinderen, maar ook de opvatting over wat normaal is. Het is belangrijk voor ouders op te hoogte te zijn gedragsadvertenties, omdat deze veel voorkomen op sociale media. Gedragsadvertenties werken door informatie te verzamelen over de persoon en daar vervolgens gericht een profiel van samen te stellen. Zodat een kind advertenties te zien krijgt compleet afgesteld op de interesses, dit zorgt ervoor dat er meer wordt verkocht.
Algoritme
Algoritmes op sociale media analyseren voorkeuren, interesses, eerdere interacties en andere gegevens om te bepalen welke inhoud het kind interessant vindt. Algoritme ziet dus welke filmpjes een kind bijvoorbeeld altijd kijkt, waardoor het meer van zulke filmpjes te zien krijgt. Dit heeft het doel dat kinderen en jongeren geïnteresseerd blijven in wat ze kijken, waardoor ze langer van het sociale media platform gebruik maken.
Het is belangrijk om als ouders bewust te zijn van de invloed van algoritmes op kinderen. Algoritmes hebben de neiging om inhoud te versterken die overeenkomt met de interesses en voorkeuren van het kind. Dit kan leiden tot een eenzijdige blootstelling aan bepaalde ideeën, meningen en perspectieven, waardoor een kind anders naar zijn omgeving of de wereld kan kijken.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪
Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.
tips voor ouders om het sociale media gebruik van kinderen te beheren
Als ouder heb je een belangrijke rol in het beheren van het sociale media gebruik van je kinderen. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:
Praat erover met je kind
Het is als ouder belangrijk om op de hoogte te zijn van (sociale media) sites waar je kind zich aanmeld en te onderzoeken of deze site passend is bij de leeftijd. Bij sites waar de leeftijd niet is vastgesteld kan je onderhandelen met je kind waarom het wel of niet handig is aan te melden bij de website. Eventueel kunnen jullie hier later weer op terug komen en kijken hoe de afgelopen periode is gegaan.
Blijf betrokken bij het sociale media gebruik van je kind en praat ook regelmatig met hen over hun online ervaringen. Toon interesse in de platforms die ze gebruiken, vraag naar hun online vrienden en activiteiten, en moedig open gesprekken aan over online veiligheid en verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat je kinderen zich comfortabel voelen om met jou te praten over hun online ervaringen en eventuele problemen die ze tegenkomen.
Geef als ouder het goede voorbeeld
Als ouder speel je een belangrijke rol bij het geven van het goede voorbeeld als het gaat om het gebruik van sociale media. Kinderen leren veel door te observeren, dus het is belangrijk dat je zelf een verantwoordelijke gebruiker bent. Laat zien hoe je op een positieve en verantwoordelijke manier gebruik maakt van sociale media. Wees bewust van je eigen online gedrag, vermijd negatieve discussies en deel geen inhoud die anderen kan schaden. Door het goede voorbeeld te geven, moedig je je kinderen aan om ook verantwoordelijke gebruikers te worden.
Creëer een gezonde balans tussen online en offline activiteiten
Het is belangrijk om een gezonde balans tussen online en offline activiteiten te stimuleren. Moedig je kinderen aan om deel te nemen aan verschillende offline activiteiten, zoals sport, kunst en sociale interacties. Beperk de schermtijd en moedig andere vormen van vermaak en ontspanning aan.
Bespreek online veiligheid en het belang van privacy
Praat samen over online veiligheid en het belang van privacy over bepaalde onderwerpen. Leer ze hoe ze sterke wachtwoorden kunnen creëren, accounts veilig kunnen houden en zich bewust kunnen zijn van nep berichtjes. Moedig hen aan om alert te blijven op verdachte activiteiten en om dergelijke incidenten met jou te delen.
Ontwikkel mee met de nieuwe platformen
De ontwikkeling van het internet, sociale media en andere platformen gaat zo snel dat het soms moeilijk valt bij te houden voor ouders. Kinderen daarentegen zijn flexibel en bewegen daarin makkelijker mee. Hierdoor ontstaat de kans op een kloof tussen ouders en kinderen. Veel ouders maken bijvoorbeeld nog gebruik van Facebook en Instagram, terwijl dit niet meer populair is bij de jongere doelgroep. Door je te verdiepen in de interesses van je kind en samen te kijken op de platformen, blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen sociale media.
Maak een sociale media plan
Een sociale media plan is een plan die je met je gezin opstelt met daarin afspraken die gemaakt zijn over sociale media. Dit plan kan je regelmatig bespreken met het gezin en eventueel aanscherpen. Het is belangrijk om duidelijke regels vast te stellen met betrekking tot het gebruik van sociale media. Dit kan het geven van een bepaalde schermtijd zijn, het stellen van een leeftijdsgrens voor bepaalde platforms en het vaststellen van gezinsregels met betrekking tot online gedrag. Zorg ervoor dat deze regels begrijpelijk zijn voor je kinderen en leg de redenen achter de regels uit. In een sociale media plan kunnen afspraken staan, zoals:
- privacycontroles, instellingen, online profielen, wat plaats wel en niet, en ongepaste berichten.
- Een tijdslimiet: Bepaal samen met je kind hoeveel tijd ze dagelijks op sociale media mogen doorbrengen. Stel redelijke limieten die passen bij de leeftijd en verantwoordelijkheid van je kind. Voor kinderen op de basisschool kan een tijd van 30 minuten tot 1 uur op sociale media een redelijke schermtijd zijn. Voor pubers op de middelbare school is 1 tot 2 uur sociale media tijd een redelijke schermtijd.
- Privacy: Bepaal samen wie wel toegang heeft tot hun berichten en foto’s. Schrijf op hoe de profielinstellingen moeten staan en controleer deze samen met je kind.
- Evalueer samen de inhoud: moedig je kind aan om kritisch te kijken naar de inhoud die ze op sociale media tegenkomen. Leer hen om onderscheid te maken tussen betrouwbare informatie en nepnieuws. Leer het kind kritisch na te denken voordat ze iets delen of geloven.
- Platforms: bespreek welke platforms passend zijn voor je kind en waar je kind geen gebruik van mag maken. Ga hierover in gesprek met je kind.
- Berichten plaatsen: Bepaal samen welke informatie wel en niet wordt geplaatst op internet. Vertel bijvoorbeeld: het is niet handig om informatie te plaatsen over de school waar je naartoe gaat, waar je woont, geld of cadeautjes die je hebt gekregen. Foto’s waar je zelf op staat zonder kleding of met zwemkleding. Plaats ook geen foto’s van andere kinderen op sociale media als de ander daar geen toestemming voor geeft. Plaats geen vervelende dingen over iemand anders wanneer je boos bent. Zelfs als je een grapje maakt over iemand anders, kan diegene dat als Cyberpesten zien.
- Ongepaste berichten: maak afspraken over wat kinderen moeten doen als ze ongepaste berichten krijgen van (on)bekende op social media. Geef aan dat je kind hier niet op moet reageren en naar de ouder moet gaan. Zorg dat je kind zich durft te uiten naar zijn ouders. Wordt niet boos, maar ga het gesprek aan met je kind.
Conclusie
Het bewust zijn van het sociale media gebruik van kinderen en het actief beheren ervan is van groot belang voor ouders. Door betrokken te blijven, er samen over te praten, regels in te stellen en het goede voorbeeld te geven, kunnen ouders een positieve invloed hebben op het online leven van hun kinderen. Het is essentieel om kinderen te leren over online veiligheid, mediawijsheid en het vinden van een gezonde balans tussen online en offline activiteiten. Door dit te doen, kunnen ouders helpen om de negatieve effecten van sociale media te minimaliseren en tegelijkertijd positieve digitale ervaringen te bevorderen.