De 11 leukste buitenspeel spelletjes die jij aan je kind kan leren!

typische spelletje voor het buitenspelen

Wat zijn nou echt leuke spelletjes voor buiten? Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen, maar het heeft ook heel veel voordelen voor hun ontwikkeling. Een kind leert om actief te zijn, ontwikkelt sociale vaardigheden en leert creatief te zijn. In dit artikel zullen we de 11 leukste buitenspeel spelletjes bespreken die je aan je kind kunt leren, samen met enkele handige tips voor het spelen van deze spelletjes. Laten we beginnen!

Waarom buiten spelen belangrijk is voor kinderen

Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om buiten te spelen, omdat het een positieve invloed heeft op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Buiten spelen zorgt ervoor dat kinderen de wereld om hen heen kunnen verkennen, hun zintuigen te gebruiken en te genieten van de frisse lucht. Hier zijn enkele voordelen van buitenspelen voor kinderen:

Fysieke gezondheid

Buitenspelen moedigt kinderen aan om actief te zijn, waardoor ze hun fysieke gezondheid kunnen verbeteren. Het helpt bij het ontwikkelen van conditie, sterke botten en spieren, verbetert de coördinatie en evenwicht, en draagt bij aan een gezond gewicht.

Sociale vaardigheden

Tijdens het buitenspelen komen kinderen in contact met andere kinderen. Ze leren samen te werken, regels te volgen, conflicten op te lossen en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Het stimuleert ook empathie en begrip voor anderen.

Creativiteit en verbeeldingskracht

Buiten spelen biedt kinderen de mogelijkheid om hun verbeeldingskracht te gebruiken en creatief te zijn. Ze kunnen hun eigen spel bedenken met eigen spelregels, rollenspellen spelen en hun omgeving verkennen op een manier die hun fantasie prikkelt.

De leukste en creatieve buiten speel spelletjes

Nu we weten waarom buiten spelen belangrijk is, laten we de 11 leukste buiten speel spelletjes bespreken die je aan je kind kunt leren. Deze spelletjes zijn leuk en bevorderen het actief spelen.

1. Natuurschilderij

Ga samen met je kinderen naar buiten en geef ze een canvas of groot vel papier, verf en kwasten. Laat ze hun eigen kunstwerk maken met behulp van de natuur om hen heen. Denk aan bloemen, bladeren, takken of zelfs modder!

2. Spoorzoekertje

Gebruik een stuk stoepkrijt om de sporen te zetten. 1 groep gaat vooruit en zet de ‘sporen’ uit. De andere groep blijft achter en gaat na bijvoorbeeld 2 minuten achter de andere groep aan. Het is de bedoeling dat de ene groep de andere zo snel mogelijk inhaalt. De groep die vooruit is gegaan kan onderweg nog valse sporen uitzetten of leuke opdrachten om de achtervolgende groep te vertragen. vaak eindigt het spelletje met verstoppertje.

3. Schaduwspel

Maak gebruik van de zon en ga buiten spelen met schaduwen. Laat je kinderen hun eigen schaduwdieren maken en verhalen vertellen met hun handen. Een creatieve en interactieve manier om de verbeelding te stimuleren. Ook is het leuk om schaduwtikkertje te doen, waar de schaduw getikt moet worden in plaats van het lichaam.

4. Natuurspeurtocht

Organiseer een speurtocht in de natuur. Maak een lijst met items die je kinderen moeten vinden, zoals verschillende soorten bladeren, bloemen of stenen. Laat ze de mooie natuur ontdekken terwijl ze op zoek gaan naar deze schatten.

5. Bloemenketting maken

Ga samen met je kinderen op zoek naar mooie bloemen en maak er een kleurrijke bloemenketting van. Verbind de bloemen door de stelen door te halen en creëer een prachtige ketting, armband of haarband dat ze met trots kunnen dragen.

6. Fotografieavontuur

Geef je kinderen een (wegwerp)camera of gebruik de camera van je telefoon om ze te laten experimenteren met fotografie. Moedig ze aan om interessante objecten, dieren of landschappen vast te leggen. Het stimuleert hun observatievermogen en creativiteit.

7. Natuurbowling

Verzamel wat lege plastic flessen en zet ze in een driehoekige formatie. Gebruik een zachte bal en laat je kinderen proberen de flessen omver te werpen. Een leuke twist aan het klassieke bowlen!

8. Avontuurlijke parcours

Creëer een avontuurlijk parcours in je achtertuin of een nabijgelegen park. Plaats obstakels zoals hoepels om doorheen te springen, touwen om overheen te klimmen en kegels om omver te werpen. Het zal de motorische vaardigheden en het evenwicht van je kinderen uitdagen.

9. Bellenkunst

Maak je eigen bellenblaasmengsel met afwasmiddel en water. Geef je kinderen verschillende soorten bellenblaasgereedschap, zoals rietjes, pijpenragers en zelfgemaakte bellenblaasringen. Laat ze experimenteren met het maken van verschillende vormen en maten bellen.

10. Modderkeuken

Creëer een modderkeuken in de tuin. Gebruik oude potten, pannen en lepels om een fantasierijke speelruimte te maken waar je kinderen moddercreaties kunnen maken en hun kookkunsten kunnen tonen.

11. Touw obstakelbaan

Span een dik touw tussen twee bomen en creëer een obstakelbaan waar je kinderen overheen kunnen klimmen, onderdoor kunnen kruipen en evenwichtsoefeningen kunnen doen. Het is een leuke uitdaging voor hun behendigheid en coördinatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

  Tips voor het spelen van buitenspelletjes met je kind

  Nu je bekend bent met de leukste buitens peel spelletjes, zijn hier enkele tips om het spelplezier te vergroten:

  1. Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat de speelomgeving vrij is van gevaarlijke obstakels en voorzie kinderen van geschikt speelgoed en beschermende kleding.
  2. Moedig creativiteit aan: Laat je kinderen hun eigen regels bedenken of variaties op bestaande spelletjes proberen. Dit stimuleert hun verbeeldingskracht en creativiteit.
  3. Neem deel aan het spel: Speel samen met je kinderen om een band op te bouwen en plezier te hebben. Dit geeft hen ook de mogelijkheid om van jou te leren en je aanmoediging te ontvangen.
  4. Varieer de spelletjes: Introduceer regelmatig nieuwe spelletjes om de interesse van je kinderen levendig te houden. Zo kunnen ze nieuwe vaardigheden ontdekken en uitdagingen aangaan.
  5. Geef complimenten en moedig aan: Moedig je kinderen aan en geef complimenten wanneer ze goed spelen. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om door te gaan.

  Help, mijn kind verveelt zich

  Het is heel normaal dat kinderen zich af en toe vervelen. Vervelen mag ook gewoon! Het biedt soms juist de gelegenheid voor kinderen om hun creativiteit en verbeelding te gebruiken. Moedig ze aan om zelf op zoek te gaan naar activiteiten en geef ze de ruimte om hun eigen interesses te ontdekken.

  Mocht een kind zich blijven vervelen, dan kan het helpend zijn om een kind op weg te helpen met een spel. Zoek samen naar spelletjes die gedaan kunnen worden. Organiseer eventueel een speelafspraak voor je kind, zodat je kind met andere kinderen kan spelen.

  Buitenspeel spelletjes kopen

  Natuurlijk begrijpen wij dat het voor ouders niet altijd mogelijk is mee te spelen en dat de inspiratie soms op is om een nieuw uitdagend spel te bedenken. Daarom hebben wij hieronder een aantal aanbevelingen voor speelgoed geselecteerd voor eindeloos buiten speel plezier.

  Conclusie

  Buitenspelen is niet alleen leuk, maar het heeft ook vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert fysieke activiteit, helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en prikkelt de verbeeldingskracht. De 11 buitenspeel spelletjes die in dit artikel zijn besproken, bieden een geweldige manier voor kinderen om actief te zijn en plezier te hebben. Dus, haal die stoepkrijt tevoorschijn en geniet samen met je kinderen van deze leuke activiteiten!

  Veel gestelde vragen

  Over de auteur

  Deel je ervaring!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven