ADHD medicatie bij je kind

adhd medicatie bij kinderen

Wat voor ADHD medicatie wordt meestal voorgeschreven bij een kind? ADHD is een gedragsdiagnose die zich kenmerkt door symptomen zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit die behandeld kan worden met verschillende soorten medicatie. Ouders van kinderen met ADHD kunnen soms terughoudend zijn bij het gebruik van medicatie vanwege de mogelijke bijwerkingen. In dit artikel bespreken we welke soorten medicatie er zijn en de voor- en nadelen van medicatie bij ADHD.

Welke soorten ADHD medicatie voor kinderen zijn er?

Er zijn verschillende soorten medicatie die gebruikt worden om ADHD te behandelen. Er zijn twee hoofdcategorie├źn van ADHD medicijnen: stimulerende en niet-stimulerende medicijnen.

Stimulerende medicijnen

Stimulerende medicijnen zijn de meest voorgeschreven ADHD medicijnen. Ze werken door het verhogen van de dopamine- en noradreline niveaus in de hersenen. Dit zijn stofjes in de hersenen die minder worden aangemaakt bij kinderen met ADHD wat zorgt voor problemen met de concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit. Voorbeelden van stimulerende medicijnen zijn Methylefenidaat en Dexamfetamine.

Methylfenidaat

Methylfenidaat is een medicijn dat bekend staat onder de merknaam Ritalin® of Concetra®. Het wordt vaak voorgeschreven aan kinderen met ADHD en werkt door de hersencapaciteit te verhogen zodat de concentratie wordt verbeterd. Daarnaast vermindert het de impulsiviteit en hyperactiviteit. Ritalin® en Concetra® werken beide op dezelfde manier, alleen de intensiteit en werkingsduur verschilt. Ritalin® is een kortwerkende variant en werkt ongeveer voor 3 á 4 uur. Concerta® is de langdurende variant en werkt ongeveer 12 uur.

Dexamfetamine

Dexamfetamine is een medicijn dat voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD die niet goed reageren op andere medicijnen, zoals Methylfenidaat. Het werkt op een vergelijkbare manier als methylfenidaat. Dexamfetamine heeft een werkingsduur tussen de 4 en 8 uur.

Niet-stimulerende medicijnen

Niet-stimulerende medicijnen werken anders dan stimulerende medicijnen. Ze beïnvloeden voornamelijk het noradrenaline niveau in de hersenen. Dit is een stofje in de hersenen die een rol speelt bij het behouden van de aandacht en concentratie. Niet-stimulerende medicijnen worden over het algemeen uitgeschreven als stimulerende medicijnen niet werken of niet geschikt zijn bij een kind. Voorbeelden van niet-stimulerende medicijnen zijn Atomoxetine en Guanfacine.

Atomoxetine

Atomoxetine is een medicijn dat bekend staat onder de merknaam Strattera®. Het wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD die ook last hebben van angst- en/of slaapproblemen. Het werkt door de hersenactiviteit te verhogen en de impulsiviteit en hyperactiviteit te verminderen. Atomoxetine is geen verslavend middel en werkt geleidelijk gedurende de hele dag.

Guanfacine

Guanfacine is een medicijn die bekend staat onder de merknaam Intuniv®. Het wordt voorgeschreven aan kinderen met ADHD die ook last hebben van slaapproblemen. Het werkt op een vergelijkbare manier al Atomoxetine.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief ­čô¬

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

  Voordelen van ADHD medicatie

  • Vermindering van ADHD kenmerken: Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtsproblemen.
  • Verbetering van de schoolprestaties: Medicijnen kunnen helpen bij het verbeteren van concentratie en aandacht, waardoor kinderen beter kunnen presteren op school.
  • Verbetering van sociale relaties: Medicijnen kunnen kinderen helpen om beter te functioneren in sociale situaties en met anderen vriendschappen op te bouwen.

  Nadelen van ADHD medicatie

  • Bijwerkingen: ADHD medicijnen kunnen voor bijwerkingen zorgen bij het gebruik van stimulerende middelen, waaronder verminderde eetlust, slapeloosheid, hoofdpijn, nervositeit en misselijkheid. In zeldzame gevallen kunnen ze leiden tot hartproblemen, zoals een hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Het is daarom belangrijk dat kinderen die deze medicijnen gebruiken, regelmatig worden gecontroleerd door een arts.
  • Bij de voordelen staat beschreven dat ADHD medicijnen helpen bij het verminderen van de concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze vermindering lijkt in vele gevallen voor een korte periode te zijn. De lange termijn effecten van medicijnen bij kinderen is nog niet onderzocht. W├ęl blijkt uit onderzoek dat het niet uitmaakt voor de (school)resultaten op lange termijn of een kind wel of geen medicijnen slikt.
  • Misbruik: ADHD medicijnen worden soms misbruikt door mensen die ze niet nodig hebben om hun prestaties te verbeteren.
  • Afhankelijkheid: Het langdurig innemen van stimulerende ADHD medicijnen leiden tot afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen wanneer gestopt wordt met het gebruik.

  Wie kan medicatie voorschrijven?

  Alleen een gekwalificeerde zorgverlener, zoals een arts, psychiater of kinderarts, kan ADHD medicijnen voorschrijven. Zij zullen de medische geschiedenis van het kind en de kenmerken van ADHD evalueren voordat ze besluiten of medicatie een geschikte behandelingsoptie is.

  Tips voor ouders die medicatie overwegen voor hun kind

  Als ouders overwegen om medicatie voor hun kind met ADHD te gebruiken, zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:

  • Praat met een gekwalificeerde zorgverlener: Alleen een gekwalificeerde zorgverlener kan medicatie voorschrijven. Zorgt ervoor dat u alle vragen die u heeft, bespreekt voordat u besluit om medicatie te gebruiken.
  • Overweeg niet-medicatie behandelingen: Er zijn andere behandelingen voor ADHD, zoals therapie en gedragsinterventies, die ook effectief kunnen zijn en minder bijwerkingen hebben dan medicijnen.
  • Houd de kenmerken bij: Als u besluit om medicatie te gebruiken, houd dan de kenmerken bij van uw kind om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

  Conclusie

  ADHD medicatie voor een kind kan een helpende behandelingsoptie, maar het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig te overwegen en alleen medicatie te gebruiken onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener. Er zijn ook andere behandelingen voor ADHD beschikbaar, zoals therapie en gedragsinterventies, die effectief kunnen zijn en minder bijwerkingen hebben dan medicijnen.

  Veelgestelde vragen

  Referenties

  Deel je ervaring!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven