Wat is het verschil tussen ADHD en ADD?

verschil tussen adhd en add

Wat is het verschil tussen ADHD en ADD? ADHD en ADD worden vaak als twee verschillende gedragsdiagnoses gezien. Het verschil heeft echter te maken met de kenmerken die iemand heeft. ADHD staat voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit. ADD staat voor aandachtstekortstoornis. Er bestaat ook een derde, minder bekende, variant beschreven in de DSM-5, ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’. Dit is de ADHD variant waar een kind alleen de hyperactiviteit en impulsiviteitskenmerken heeft zonder bijkomende aandachtsproblemen. Zowel ADHD als ADD hebben invloed op de ontwikkeling en het welzijn van een kind, dus het is belangrijk om de verschillen te begrijpen om de juiste behandeling te kunnen krijgen. In dit artikel beschrijven we welke type ADHD gedragsdiagnoses bestaan het verschil tussen deze types.

ADHD, gecombineerd beeld

Kinderen met het gecombineerde type ADHD voldoen in de DSM-5 zowel aan de kenmerken passend bij aandachtstekort als de hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze kinderen hebben moeite met stilzitten, zijn vaak druk en impulsief en hebben moeite met plannen en organiseren. Ze vinden het moeilijk om hun aandacht langere tijd bij één taak te houden en zijn snel afgeleid. Dit kan voor problemen zorgen thuis en op school.

ADHD, onoplettend beeld

Kinderen met ADHD met onoplettend beeld voldoen in de DSM-5 alleen aan de kenmerken van aandachtstekort. Deze kinderen hebben vaak moeite hun aandacht langere tijd bij één taak te houden en zijn snel afgeleid. Deze kinderen voldoen dus niet aan de kenmerken van hyperactiviteit. Deze mensen zijn vaak rustig en teruggetrokken en kunnen soms overkomen als dromerig. In de volksmond wordt dit ADD genoemd. De ‘H’ van ‘hyperactiviteit’ is er dus simpelweg uitgelaten. Omdat kinderen met ADD minder opvallen omdat zij niet zo bewegelijk zijn als kinderen met ADHD, wordt dit soms nog over het hoofd gezien.

ADHD, hyperactiviteit-impulsief beeld

Kinderen met ADHD met hyperactiviteit en impulsiviteit hebben vooral last van hyperactiviteit en impulsiviteit, en minder van aandachtsproblemen. Kinderen met dit type ADHD hebben vaak moeite om stil te zitten, zijn altijd in beweging en hebben een grote hoeveelheid energie. Ze zijn impulsief en handelen zonder na te denken over de gevolgen. De kinderen hebben vaak moeite om hun emoties onder controle te houden en kunnen snel boos of gefrustreerd raken. Dit kan voor problemen zorgen met vriendschappen en samenwerken.

Dus, wat is nou het verschil?

Bij ADHD, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en impulsiviteit, heeft een kind moeite met het behouden van de concentratie. is bewegelijk met de handen en voeten en kan moeilijk stil zitten. Mensen met ADHD hebben vaak ook impulsief gedrag en vinden het moeilijk om te blijven zitten. Bij ADD, aandachtstekortstoornis) heeft iemand ook moeite met concentratie, maar is niet zo druk als bij ADHD. Kinderen met ADD zijn vaak rustig en teruggetrokken en hebben meer moeite zicht te concentreren op taken waar ze niet zo veel interesse in hebben. Kinderen hebben vaak wel problemen met de organisatie en planning. Ook zijn zij vaak aan het wiebelen en friemelen, maar zijn zij minder impulsief van mensen met ADHD. Het verschil ligt dus vooral in de symptomen die iemand heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

  Belangrijk om te weten

  Om echt tot het verschil van adhd en add te komen is het is belangrijk om te weten dat beide gedragsdiagnoses dezelfde onderliggende problemen hebben: een tekort aan dopamine en noradrenaline in de hersenen. Door dit tekort hebben mensen met ADHD en ADD moeite met hun concentratie. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ADHD geen keuze is en dat het niet iets is dat een kind ‘gewoon kan stoppen’. Kinderen met ADHD hebben vaak behoefte aan begrip en ondersteuning vanuit hun omgeving: op school en thuis. Het is daarom belangrijk om een open en begripvolle houding aan te nemen en samen te zoeken naar welke hulpmiddelen mogelijk passend kunnen zijn.

  Conclusie

  In conclusie is het belangrijk om het verschil tussen ADHD en ADD te begrijpen en om de juiste behandeling te krijgen. ADHD wordt gekenmerkt door problemen met de aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit, terwijl ADD voornamelijk wordt gekenmerkt door problemen met de aandacht en concentratie. Behandeling kan bestaan uit medicatie, therapie en levensstijlaanpassingen.

  Veelgestelde vragen

  Deel je ervaring!

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Scroll naar boven