Kinderboeken over angst

Kinderboeken over angst

Met kinderboeken over angst & bang zijn kan je het onderwerp op een leuke manier met je kind bespreken. Angst is namelijk een normaal onderdeel van het opgroeien. Iedereen kan zich wel die ene nachtmerrie herinneren, of die angst voor het donker. Het is soms moeilijk voor ouders om angst bespreekbaar te maken met hun kinderen. Het gebruik van kinderboeken kan een krachtig hulpmiddel zijn om angst te bespreken met je kind. Het kan helpen doordat een kind leert dat angstig zijn niet gek is en dat iedereen wel eens angstig is. Ook kan je bespreekbaar maken welke oplossingen er zijn om met de angst om te gaan.

Hoe ga je als ouder met je kind in gesprek?

Tijdens het lezen is het belangrijk dat er ruimte ontstaat voor een gesprek over het onderwerp. Dit gesprek is zeer waardevol en helpend voor kinderen. Maar hoe ga je het gesprek aan? Hieronder geven we enkele tips om het gesprek met je kind te beginnen:

  1. Kies een goed moment. Lees het boekje samen op een rustig moment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of na het eten, kan een goed moment zijn. Het idee is dat je kind zich ontspannen en open voelt.
  2. Stel open vragen. In plaats van te vragen: “Vond je het boek leuk?”, kun je vragen: “Hoe voelde je je toen dat gebeurde in het verhaal?”, “Ben jij wel eens bang?”, “Ken jij kinderen die wel eens bang zijn?”, “waarvoor ben jij bang?”. Open vragen moedigen kinderen aan om erover na te denken en meer te delen.
  3. Luister actief. Dit betekent dat je echt aandacht schenkt aan wat je kind zegt. Knik, maak oogcontact en herhaal soms wat je kind heeft gezegd, zodat ze weten dat je ze echt hebt gehoord.
  4. Deel je eigen gedachten. Als je het boek samen hebt gelezen of er bekend mee bent, deel dan ook je eigen gevoelens en gedachten. Dit kan het gesprek verder verdiepen en het gevoel geven dat lezen een gedeelde ervaring is.
  5. Omgaan met moeilijke onderwerpen. Soms brengen boeken moeilijke of gevoelige onderwerpen aan de orde. In plaats van ze te vermijden, gebruik ze als een kans om erover te praten. Stel vragen als “Hoe denk je dat het personage zich voelde?” of “Wat zou jij doen in zo’n situatie?” Het kan een veilige manier zijn voor je kind om over ingewikkelde dingen na te denken.

Kinderboeken over angst

Er zijn veel boeken over angst beschikbaar. Hieronder hebben wij zorgvuldig een selectie aan boeken samengesteld die kunnen helpen bij het in gesprek gaan over angst met je kind.

Kinderboeken over bang zijn in het donker

Er zijn veel boeken beschikbaar over de angst om alleen te slapen, nachtmerries of de angst voor het donker. Een van de meest voorkomende angsten bij kinderen.

Nog meer kinderboekjes?

Bang zijn is natuurlijk niet de enige emotie die kinderen kunnen ervaren. Daarom hebben we ook een mooi artikel geschreven over alle emoties die een kind kan ervaren. Neem is een kijkje op kinderboeken over emoties & leer je kind omgaan met zijn emoties door mooie verhaaltjes.

Over de auteur

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven