Kinderboeken over scheiding

moeder leest voor uit een kinderboek dat gaat over scheiden

Scheiden is nooit gemakkelijk, vooral niet als er kinderen bij betrokken zijn. Het is bij een scheiding belangrijk om open en eerlijke gesprekken te voeren met je kinderen over deze verandering in hun leven. Maar hoe begin je zo’n gesprek op een manier die ze begrijpen en geruststelt? Een effectieve en empathische manier om dit te doen is door kinderboeken over scheiden te gebruiken. Zo geef je kinderen de kans ook de vragen te stellen die ze hebben.

Hoe kies je het juiste kinderboek?

  • Zorg ervoor dat het boek geschikt is voor de leeftijd van je kind. Jongere kinderen hebben behoefte aan eenvoudige taal en duidelijke illustraties, terwijl oudere kinderen meer diepgaande informatie kunnen verwerken.
  • Selecteer een passend thema: Kies boeken die thema’s behandelen die betrekking hebben op de situatie, zoals het begrijpen van emoties, veranderingen in routine, of het behouden van liefdevolle relaties met beide ouders.
  • Illustraties en leesbaarheid: De visuele aantrekkingskracht van een boek is belangrijk voor kinderen. Een boek moet het kind aantrekken om het te willen lezen. Betrek daarom je kind in het kiezen van een boek, kijk samen naar boeken die er interessant uit zien om te lezen.

Het gesprek aangaan met je kind

Nu je het juiste kinderboek over scheiden hebt gekozen, is het tijd om het gesprek aan te gaan met je kind. Hier zijn enkele tips:

  • Timing en omgeving: Kies een rustig moment en een comfortabele omgeving om het gesprek te voeren. Laat je kind weten dat je er bent om te luisteren en vragen te beantwoorden.
  • Pas je benadering aan op basis van de leeftijd van je kind: Jongere kinderen hebben eenvoudigere uitleg nodig, terwijl oudere kinderen mogelijk diepere vragen hebben.
  • Het boek als gespreksstarter: Lees het gekozen boek samen met je kind en gebruik het hulpmiddel om samen over een scheiding in gesprek te gaan. Vraag hen wat ze denken en voelen over de situatie.

Geef je kind een Buddy!

Het kan voor kinderen lastig zijn om over de scheiding met hun ouders te praten, omdat kinderen vaak te maken hebben met een loyaliteitsconflict. Dit betekent dat kinderen niet iets vervelends durven te zeggen over een ouder. Kinderen kunnen daarom de behoefte hebben om over de scheiding van ouders te praten met een onbekend iemand. Meld je kind aan bij Villa Pinedo voor een Buddy!

Een Buddy is een jongere met gescheiden ouders, een ervaringsdeskundige, die trainingen heeft gevolgd om Buddy te worden. Kinderen kunnen met hun online-buddy in gesprek om ervaringen uit te wisselen en te vertellen wat in hun hoofd omgaat.

Villa Pinedo heeft ook een Buddy in boekvorm voor alle kinderen met gescheiden ouders en een vragenspel om persoonlijk in gesprek te gaan met je kind!

Boeken over scheidingen voor kinderen

Hier is een lijst met kinderboeken die gaan over scheiding die kunnen helpen:

Over de auteur

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven