Kinderboeken over vriendschap

Kinderboeken over vriendschap

Kinderboeken over vriendschap zijn niet alleen een leuke manier om de leesvaardigheden van je kind te stimuleren, maar ze zijn ook goed voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Wanneer Kleine Beer en Eend samen problemen oplossen of Jip en Janneke samen de wereld ontdekken, leren onze kinderen over samenwerking, empathie en de waardevolle band van vriendschap.

Herinner je je nog het gevoel van verwondering toen je als kind las over de avonturen van beste vrienden? Of het nu gaat om het redden van de wereld, het verkennen van magische landen, of gewoon samen spelen in de achtertuin. Deze verhalen hadden de magie om ons te transporteren naar een wereld waar alles mogelijk was. Als ouders, is het onze beurt om die magische wereld van vriendschap en avontuur door te geven aan onze kinderen.

Maar laten we eerlijk zijn, niet elk boek over vriendschap is een schot in de roos. Soms komen we boeken tegen die meer clichés bevatten dan een aflevering van een soapserie. Daarom is het belangrijk om boeken te kiezen die echte, vriendschappen laten zien waar jouw kind zich in kan verplaatsen. Zoek naar verhalen waarin personages samen lachen, ruzie maken, en samen groeien. Deze kinderboeken laten niet alleen de zonnige kant zien, maar ook hoe je omgaat met uitdagingen in een vriendschap.

Kinderboeken over vriendschap voor kinderen vanaf 2 tot 6 jaar

Bij peuters en kleuters begint het avontuur van samen delen, lachen en de wereld ontdekken. En wat is er nu beter dan dit avontuur te beleven met een boek in de hand? Voor kinderen van 2 tot 6 jaar zijn verhalen over vriendschap niet alleen een bron van plezier, maar ook een les in empathie en samenwerking.

Neem ‘Kikker en Pad’, een charmante serie die de dagelijkse avonturen en de ups en downs van twee beste vrienden laat zien. Of de tijdloze ‘Winnie de Poeh’, waar Poeh en zijn vriendjes laten zien dat ware vrienden er in alle vormen en maten zijn. We hebben onze top 6 hieronder voor je op een rij gezet.

Waarom hebben we deze boeken gekozen?

 1. “Spreek je Chocola?” door Cas Lester – Dit verhaal, hoewel misschien een beetje uitdagend voor de jongste kinderen, is een prachtige introductie tot het thema vriendschap over culturele grenzen heen. Het biedt een mooi voorbeeld van hoe vriendschap en begrip kunnen groeien tussen kinderen uit verschillende achtergronden.
 2. “De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard” door Charlie Mackesy – Een betoverend en hartverwarmend boek dat op een poëtische manier de vriendschap en levenslessen verkent. De eenvoudige, maar krachtige boodschap spreekt kinderen en volwassenen van alle leeftijden aan.
 3. “Kevins Krokodil” door Janneke Schotveld – Dit leuke en fantasierijke verhaal gaat over Kevin die op een dag een krokodil vindt. Het is een heerlijk avontuur over vriendschap met een heel onverwachte vriend.
 4. “Jip en Janneke” door Annie M.G. Schmidt – Deze klassieke verhalen van twee buurkinderen die samen spelen en avonturen beleven, zijn niet alleen leuk, maar geven ook inzicht in de waardevolle aard van vriendschap.
 5. “Elmer” door David McKee – Elmer, de kleurrijke patchwork olifant, is niet alleen visueel aantrekkelijk voor kinderen, maar zijn verhalen bevatten ook belangrijke lessen over diversiteit, acceptatie en de waarde van vriendschap.
 6. “Op de Vriendschap” door Milla Shan. Als je op zoek bent naar een boek dat zowel humor als een warm hart in zich draagt, dan is dit boek de perfecte keuze. Dit boek, een nieuw juweeltje in de wereld van prentenboeken, brengt het verhaal van een onverwachte vriendschap tot leven op een manier die zowel jong als oud zal betoveren.

Kinderboeken over vriendschap voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Welkom in de wereld van 6- tot 12-jarigen, waar vriendschap evolueert van zandbakgenoten naar bondgenoten in avontuur en groei! Boeken voor deze leeftijdsgroep zijn niet alleen onderhoudend, maar zijn ook een goudmijn voor het begrijpen van complexe sociale interacties.

Neem ‘Het Zakmes’ en ‘De GVR’ – deze verhalen brengen niet alleen een lach op het gezicht. Maar ze openen ook de deur naar belangrijke gesprekken over vriendschap. De verschillen die je ervaart & het overwinnen van uitdagingen. Ze leren kinderen dat het oké is om het soms niet eens te zijn met elkaar en dat elke vriendschap uniek is.

Deze leeftijdsfase is perfect om kinderen boeken voor te schotelen die hen helpen navigeren door de soms hobbelige weg van vriendschappen, terwijl ze tegelijkertijd een bron van plezier en avontuur blijven. Ook hiervoor hebben we een mooi lijstje gemaakt waarin we onze top 6 boeken aan je aanbevelen.

Waarom deze boeken?

 1. “Het Zakmes” door Sjoerd Kuyper – Dit verhaal gaat over een jongen die het zakmes van zijn vriend vindt. Het is een avontuurlijke en hartverwarmende zoektocht om het mes terug te geven, waarbij thema’s als verantwoordelijkheid en vriendschap centraal staan.
 2. “De GVR” door Roald Dahl – Een klassieker die de onwaarschijnlijke vriendschap tussen een jong meisje en een vriendelijke reus verkent. Het boek zit vol humor, avontuur en de boodschap dat vrienden in alle vormen en maten komen.
 3. “Achtste-Groepers Huilen Niet” door Jacques Vriens – Dit boek vertelt het ontroerende verhaal van een meisje dat leukemie heeft, maar ook over de kracht van vriendschap in moeilijke tijden.
 4. “De Brief voor de Koning” door Tonke Dragt – Een spannend riddersavontuur waarin vriendschap en moed de sleutel zijn tot succes. Het is een tijdloos verhaal dat jonge lezers blijft boeien.
 5. “Meester Kikker” door Paul van Loon – Een grappig en magisch verhaal over een leraar die soms in een kikker verandert en de speciale band die hij opbouwt met zijn leerlingen.
 6. “Het Raadsel van Alles Wat Leeft” door Jan Paul Schutten – Hoewel dit boek meer wetenschappelijk van aard is, gaat het over de verbondenheid van alle levende wezens en kan het kinderen inspireren om na te denken over hun plaats in de wereld en hun relaties met anderen.

Kinderboeken over vriendschap voor tieners

Welkom in de wereld van tieners, waar vriendschap evolueert tot iets veel groters dan enkel gedeelde speeltijd. Voor kinderen vanaf 12 jaar worden verhalen over vriendschap vensters naar zelfontdekking, loyaliteit en het overwinnen van obstakels.

Deze boeken zijn niet alleen entertainment; ze zijn gidsen die jonge lezers helpen navigeren door de complexe wereld van tienerrelaties. Ze bieden herkenbare scenario’s, moedigen empathie aan en laten zien dat vriendschap een kracht is die bergen kan verzetten.

Waarom deze boeken?

 1. “De Outsiders” door S.E. Hinton – Een krachtig verhaal over de banden van vriendschap tegen de achtergrond van sociale klassen en tienerangsten. Dit boek, geschreven door Hinton toen ze zelf nog een tiener was, spreekt generaties van jonge lezers aan.
 2. “Wonder” door R.J. Palacio – Een hartverwarmend verhaal dat draait om acceptatie, empathie en de kracht van vriendschap. Het laat jonge lezers zien hoe belangrijk het is om vriendelijk en begripvol te zijn.
 3. “Eleanor & Park” door Rainbow Rowell – Dit boek, dat zich afspeelt in de jaren ’80, gaat over twee buitenbeentjes die door muziek en comics een bijzondere band opbouwen. Het is een ontroerend verhaal over eerste liefde en de kracht van acceptatie.
 4. “Het Achterhuis” door Anne Frank – Hoewel dit geen fictie is, biedt het dagboek van Anne Frank een diep inzicht in de vriendschappen en relaties tijdens een van de donkerste perioden in de geschiedenis. Het is een essentieel boek dat jonge lezers helpt de waarde van menselijke connecties te begrijpen.
 5. “De Hongerspelen” door Suzanne Collins – Een dystopisch avontuur waarin vriendschap en bondgenootschappen een kwestie van leven en dood kunnen zijn. Dit boek stimuleert discussie over morele keuzes en de complexiteit van menselijke relaties.
 6. “Percy Jackson & de Olympiërs” serie door Rick Riordan – Een fantastische serie die Griekse mythologie combineert met moderne avonturen. Het is een geweldige manier voor tieners om over vriendschap, loyaliteit en moed te leren, terwijl ze genieten van een meeslepend verhaal.

Zoek je kinderboeken over een ander onderwerp? We hebben nog meer artikelen geschreven waarin we de beste boeken aanbevelen.

Deel je ervaring!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven