Tips om Sinterklaas te vieren met kinderen

Tips om Sinterklaas te vieren met kinderen met sinterklaas aftelkalender

Sinterklaas is een tijd met veel plezier, samenzijn met familie en feesten. Voor kinderen kan het ook een onrustige periode zijn omdat het ritme op school in de war wordt geschopt door bijvoorbeeld de rommelpiet en het Sinterklaasbezoek. Naast de activiteiten op school zijn ook meer activiteiten thuis, zoals vieren van de aankomst van Sinterklaas en pakjesavond. Dit kan voor ouders een grote een uitdaging zijn. In dit artikel gaan wij verder in op de Sinterklaasdrukte en geven wij tips hoe je als ouder meer structuur kan aanbrengen in deze periode. Zodat Sinterklaas een plezierige tijd wordt voor het hele gezin!

Vanaf welke leeftijd vier je Sinterklaas

Sinterklaas wordt traditioneel gevierd op 5 december, maar de voorbereidingen beginnen al eerder in november wanneer Sinterklaas met zijn Pieten aankomt in het land. De leeftijd waarop je Sinterklaas viert, kan variëren.

Sinterklaas is een echt kinderfeest. Meestal beginnen kinderen vanaf ongeveer 3 jaar oud zich bewust te worden van Sinterklaas en zijn komst. Vanaf dat moment kunnen ouders ervoor kiezen om de schoen te zetten, het feest te vieren en cadeautjes te geven.

Kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud zijn het meest enthousiast over de komst van Sinterklaas. Ook omdat het geloof in Sinterklaas dan nog sterk is. Naarmate kinderen ouder worden en beginnen te twijfelen aan het bestaan van Sinterklaas, kan je ervoor kiezen om alleen pakjesavond te vieren.

Belangrijk is dat er eigenlijk is er geen specifieke leeftijd waarop je Sinterklaas “moet” vieren. Sommige families blijven het feest vieren, zelfs als de kinderen ouder zijn, als een leuke traditie en een gelegenheid om samen te komen en cadeautjes uit te wisselen. Het draait allemaal om plezier, samenzijn en genieten van de sfeer van het Sinterklaasfeest.

Moet ik Sinterklaas vieren met mijn kind?

Nee, zeker niet! Als ouders ben je niet verplicht om Sinterklaas te vieren met je kind. Het vieren van Sinterklaas is een keuze die ouders vaak maken op basis van hun eigen tradities, waarden en overtuigingen. Sommige ouders vinden het leuk om Sinterklaas te vieren als een speciale en gezellige traditie, terwijl anderen ervoor kiezen om het niet te vieren.

Het belangrijkste is dat ouders doen wat voor hen en hun gezin het beste voelt. Er zijn geen strikte regels of verplichtingen als het gaat om het vieren van Sinterklaas. Het moet een positieve ervaring zijn, en ouders hebben de vrijheid om te beslissen hoe ze deze tijd van het jaar willen invullen met hun kinderen.

Het is begrijpelijk dat je als ouder je zorgen maakt over de invloed op je kind als je ervoor kiest om geen Sinterklaas te vieren terwijl anderen dat wel doen. Wees niet bang om je kind teleur te stellen wanneer je ervoor kiest om geen Sinterklaas te vieren. Het is wél belangrijk om open en eerlijk met je kind te praten over waarom je ervoor hebt gekozen om Sinterklaas niet te vieren. Leg bijvoorbeeld uit dat verschillende gezinnen verschillende tradities hebben en dat jullie gewoon een andere manier hebben om de feestdagen te vieren.

Waarom heeft mijn kind spanning tijdens de Sinterklaasperiode?

Het krijgen van spanning rondom de aankomst van Sinterklaas en de weg naar pakjesavond is heel normaal bij kinderen. Het ene kind is hier gevoeliger voor dan de andere. Hier zijn enkele redenen waarom kinderen spanning kunnen voelen tijdens deze periode:

  1. Magie en verwachting: Sinterklaas is een magische figuur voor kinderen. Ze groeien op met verhalen over Sinterklaas en zijn Pieten, en ze geloven vaak sterk in zijn bestaan. De verwachting van zijn aankomst en de belofte van cadeautjes kan zorgen voor spanning bij kinderen.
  2. Traditionele viering: Sinterklaas is een diepgewortelde Nederlandse traditie en wordt vaak gevierd in de familiekring. Kinderen kunnen spanning voelen van deze jaarlijkse traditie en de speciale aandacht die eraan wordt besteed.
  3. Cadeautjes: Het is natuurlijk spannend voor kinderen wanneer zij cadeautjes krijgen. Het vooruitzicht van het openen van cadeautjes op pakjesavond maakt hen enthousiast en nerveus.
  4. Geheimzinnigheid: Het element van geheimzinnigheid rondom Sinterklaas, zoals het zetten van hun schoen en het niet weten welke cadeautjes ze zullen ontvangen, draagt bij aan de spanning.

Inspiratie op doen voor leuke Sinterklaas cadeautjes?

We hebben een selectie gemaakt van Sinterklaascadeautjes die de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Lees onze andere blog.

Praktische tips voor ouders

Hieronder geven wij enkele praktische tips hoe om te gaan met kinderen die veel spanning ervaren tijdens de Sinterklaasperiode. Het is altijd uitproberen welke aanpak het beste werkt. Wat voor het ene kind werkt, hoeft niet voor het andere kind te werken. Het is altijd belangrijk om te kijken welke tips specifiek voor jouw kind helpend kunnen zijn en met deze tip aan de slag te gaan. We hebben ook een blog geschreven over educatieve Sinterklaas cadeautjes.

1. Maak een sinterklaas aftelkalender

Een goede manier om kinderen te helpen omgaan met de spanning van Sinterklaas is door een aftelkalender te maken. Hiermee kunnen ze de dagen aftellen tot de pakjesavond. Dit geeft je kind een gevoel van controle en helpt je kind beter te begrijpen hoeveel dagen ze nog moeten wachten.

Belangrijk is dat een aftelkalender niet altijd helpend is om spanning te verlagen. Het kan bij sommige kinderen ook de spanning juist verhogen. Sommige kinderen hebben de behoefte om lang van tevoren voorbereid te worden op wat komen gaat, terwijl het andere kinderen meer rust geeft een dag van te voren pas te vertellen dat het de volgende dag pakjesavond is.

Om het je te makkelijk te maken hebben we een paar mooie Gratis Sinterklaas aftelkalenders voor je gemaakt welke je kan downloaden..

Sinterklaas aftelkalender 2023 gedragswijs 2

2. Bied structuur en regelmaat

Kinderen hebben altijd behoefte aan structuur en regelmaat, maar misschien nog wel meer rond de periode van Sinterklaas. Probeer tijdens de Sinterklaasperiode een vaste dagstructuur aan te houden. Dit geeft je een gevoel van stabiliteit en voorspelbaarheid in tijden van veel opwinding en spanning.

3. Bied structuur in het schoen zetten

Sommige kinderen kunnen het goed aan om elke dag de schoen te zetten en de volgende ochtend te kijken of er een cadeau in zit. Bij andere kinderen levert dit extra veel spanning op wat kan zorgen voor slaapproblemen en frustratie wanneer er niks in de schoen zit. Als dit het geval is, dan heeft je kind behoefte aan meer structuur in het schoen zetten. Spreek vaste dagen met je kind af, waarop hij zijn schoen mag zetten. Bijvoorbeeld om de twee dagen. De overige dagen wordt geen schoen gezet en geen cadeau gegeven. Schrijf bij de aftelkalender op wanneer een schoen gezet mag worden om dit overzichtelijk te maken voor je kind. Laat hem of haar een schoentje bijkleuren op de aftelkalender waar hij of zijn hem mag zetten.

Mocht bovenstaande niet helpend zijn, dan kan je ervoor kiezen om geen schoen te zetten en alleen de pakjesavond te vieren. Dit lijkt misschien voor ouders vervelend, maar kan helpend zijn voor je kind om de sinterklaasperiode rustiger en met minder spanning door te komen.

4. Plan rustmomenten in

Plan tussen de spannende dagen door rustmomenten of rustdagen in zodat je kind de kans krijgt om spanning los te laten. Plan na de aankomst van Sinterklaas bijvoorbeeld niet de volgende dag vol met activiteiten, maar houdt deze dag rustig zodat je kind kan opladen.

Kinderen kunnen soms bezorgd zijn over de komst van Sinterklaas. Neem de tijd om naar hun zorgen te luisteren en stel hen gerust. Leg uit dat Sinterklaas vriendelijk is en dat er niets is om bang voor te zijn.

5. Betrek ze bij de voorbereidingen

Laat je kinderen meehelpen met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Samen pepernoten bakken, schoenen zetten en cadeautjes inpakken kan de spanning verminderen en de betrokkenheid vergroten. Ook dit is uitproberen en werkt helaas niet voor elk kind. Voor sommige kinderen kan het bezig zijn met de voorbereiding juist een extra spanningsbron zijn.

Deel je ervaring!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven