ADHD in de thuissituatie

Als ouder van een kind met ADHD kan het een uitdaging zijn om dagelijkse routines goed te laten verlopen en de aandacht van je kind te behouden. De ADHD kenmerken kunnen verminderen wanneer de omgeving goed weet aan te sluiten bij de behoeften van een kind. Wat bij sommige kinderen goed werkt, werkt bij anderen weer niet. Het is dus soms best nog zoeken naar de juiste aanpak. Het gaat er ten slotte niet alleen om wat een kind heeft, maar wat een kind nodig heeft. In dit artikel worden handige tips weergegeven voor ouders met een kind met ADHD in de thuissituatie.

ADHD beter begrijpen

Het is belangrijk om te begrijpen wat ADHD inhoudt en wat de kenmerken van ADHD zijn. Dit kan je helpen om de uitdagingen die je kind ervaart beter te begrijpen. Lees erover, vraag advies aan deskundigen en praat met andere ouders van kinderen met ADHD. Door meer inzicht te krijgen in de de kenmerken en hoe dit zich uit bij jouw kind, kun je als ouder beter begrijpen waarom je kind bepaald gedrag vertoont en hoe je hiermee om kunt gaan. Door dit begrip kun je je kind beter ondersteunen en begeleiden in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op school of tijdens sociale activiteiten.

Creëer een rustige omgeving

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met het organiseren van hun gedachten en taken. Het creëren van structuur en routine kan helpen om deze uitdagingen aan te pakken. Maak een dagelijkse routine voor je kind en maak gebruik van kalenders, planners en herinneringen om hen te helpen hun dag te organiseren.

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een opgeruimde en overzichtelijke omgeving. Een rommelige en chaotische omgeving kan extra prikkels geven en het moeilijker maken voor het kind om zich te concentreren. Zorg dus voor een opgeruimde kamer en geef spullen een vaste plek. Daarnaast kan het helpen om een prikkelarme omgeving te creëren. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet te veel geluiden zijn en dat er weinig afleiding is, zoals televisie of telefoon. Een rustige omgeving kan ook gecreëerd worden door gebruik te maken van ontspanningstechnieken, zoals ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie.

Geef duidelijke instructies en consequenties

Kinderen met ADHD hebben soms moeite met het begrijpen van instructies en het onthouden van regels. Maak voordat je een instructie geeft oogcontact met het kind. Dit kan helpen om de aandacht van het kind te trekken en te houden. Geef daarnaast duidelijke instructies. Gebruik duidelijke taal in eenvoudige zitten. Sommige kinderen hebben een herhaling nodig van de instructie, voordat ze goed begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Geef één instructie tegelijk en wacht tot het kind deze heeft opgevolgd voordat je de volgende instructie geeft.

Geef ook een duidelijke consequenties aan je kind. Zorg ervoor dat het kind begrijpt wat er gaat gebeuren als hij zich niet aan de regels houdt. Kies passende consequenties die passen bij het gedrag en de leeftijd van het kind. Geef daarnaast voordat de consequentie wordt gegeven waarschuwingen aan het kind, zodat het kind de kans krijgt om het gedrag te verbeteren. Belangrijk is om rustig te blijven, hoe lastig dit ook af en toe kan zijn. Straf het kind niet uit boosheid, maar geef duidelijk aan wat het probleem is en wat de consequentie is.

Vaak wordt ervaren door ouders dat het straffen van een kind niet helpt, dit komt omdat het beloning- en strafsysteem in de hersenen minder snel wordt geactiveerd. De straffen moeten dus groot zijn, voordat deze een invloed hebben op het kind. In plaats van straffen is aangeraden een kind op goed gedrag te belonen met bijvoorbeeld een beloningssysteem.

Maak een planning

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met het organiseren van hun dag. Door een planning te maken samen met je kind kan dit helpen om een beter overzicht te krijgen over hun dag. Maak de planning visueel door gebruik te maken van pictogrammen, kleuren of tekeningen. Vooral een planning voor kinderen die nog niet goed kunnen lezen, is het visueel maken een belangrijk punt. Houd de planning simpel en duidelijk. Vermijd te veel details en maak de planning niet te vol. Het kind kan hierdoor overprikkeld raken en de planning als stressvol ervaren.

Wanneer een planning is gemaakt kan het voor kinderen lastig zijn zich ook aan de planning te houden. Plan daarom vaste tijden in voor de verschillende activiteiten, zoals maaltijden, huiswerk maken en ontspanning. Op deze manier komt het kind in een vast ritme en is het vasthouden aan de planning makkelijker. Bespreek daarnaast ook de planning regelmatig met het kind. Dit kan helpen om het kind betrokken te houden en te zorgen dat de planning nog steeds goed werkt.

Positieve bekrachtiging

Kinderen met ADHD hebben baat bij positieve bekrachtiging. Wijs het kind op zijn positieve eigenschappen en talenten. Zeg bijvoorbeeld: “je bent heel creatief en hebt veel energie”. Op deze manier kan het kind zich gewaardeerd en begrepen voelen. Geef het kind daarnaast complimenten voor hun inspanningen en prestaties. Bijvoorbeeld: “je hebt heel hard gewerkt aan deze opdracht, goed gedaan!”. Op deze manier moedig je het kind aan door te gaan met het positieve gedrag. Stel eventueel een beloningssysteem op voor goed gedrag. Geef een kind een beloning, zoals een sticker, extra speeltijd of later naar bed wanneer het kind een bepaald doel heeft bereikt. Vier vooral gezamenlijk de successen, hoe klein ze ook zijn. Bijvoorbeeld: als het kind in staat is geweest om zich voor een korte tijd te concentreren, vier dit door een high five of een knuffel.

Beloon goed gedrag

Beloningen kunnen een krachtige manier zijn om gewenst gedrag bij een kind met ADHD te stimuleren. Door het stellen van haalbare doelen kan het kind meer gemotiveerd raken om zijn best te doen. Begin dus in kleine stapjes, bijvoorbeeld: 10 minuten concentreren zonder afgeleid te raken. Geef, wanneer het doel is behaald, beloningen die belangrijk zijn voor het kind om hem extra te motiveren. Beloon het kind direct nadat hij het gewenste gedrag heeft laten zien. Beloningen kunnen variëren van complimenten, stickers, het avondeten kiezen, of iets lekkers eten. Betrek je kind bij het maken van het beloningssysteem en het kiezen van de beloningen, zodat het kind gemotiveerd blijft. Vergeet niet om positief en aanmoedigend te blijven, zelfs als het kind niet meteen gewenst gedrag vertoont.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Kinderen met ADHD hebben vaak een grote hoeveelheid energie en het kan voor hen moeilijk zijn om stil te zitten. Zorg voor voldoende beweging en buitenlucht om hen te helpen hun energie kwijt te raken. Sport en andere fysieke activiteiten zijn goede manieren om je kind te laten bewegen en tegelijkertijd positieve gewoonten aan te leren.

Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is essentieel voor kinderen met ADHD. Het kan helpen om de kenmerken van ADHD te verminderen en om de concentratie en het gedrag van je kind te verbeteren. Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt en dat het een regelmatig slaappatroon heeft.

Wees geduldig

Het kan soms moeilijk zijn om geduldig te blijven wanneer je kind met ADHD onrustig of impulsief is. Toch is geduld een belangrijke eigenschap bij het opvoeden van een kind met ADHD. Het kan tijd kosten om nieuwe vaardigheden aan te leren en gedrag te veranderen. Wees daarom geduldig en geef je kind de tijd die het nodig heeft om te groeien en te leren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief 📪

Maandelijkse schrijven wij een stukje voor in je mailbox met actualiteiten, onze nieuwste artikelen & de leuke tips van producten die wij zijn tegengekomen.

    Geef je kind keuzes

    Kinderen met ADHD hebben soms moeite met het nemen van beslissingen. Door je kind keuzes te geven, kun je het gevoel van controle en zelfstandigheid versterken. Geef bijvoorbeeld keuzes over wat het wil eten of welke activiteit het wil doen. Dit kan ook helpen om de stemming van je kind te verbeteren.

    Leer je kind omgaan met emoties

    Door het kind te leren omgaan met zijn emoties, zal het kind in staat zijn om beter te communiceren en zich te concentreren. Het zal ook helpen om het kind meer zelfvertrouwen te geven en zijn zelfbeheersing te verbeteren. Wees geduldig en ondersteunend, en onthoud dat het leren omgaan met emoties een proces is dat tijd en oefening kost. De eerste stap voor het leren omgaan met emoties is door met elkaar erover te praten. Leer het kind de verschillende emoties te herkennen en te begrijpen wat deze emoties betekenen. Benoem ook de emoties die je bij het kind ziet, zodat het kind zich gehoord voelt. Oefen eventueel situaties die lastig voor het kind zijn door middel van rollenspellen, zodat hij leert om op een positieve manier om te gaan met emoties.

    Zoek ondersteuning

    Als ouder kan het moeilijk zijn om te weten hoe je je kind het beste kunt ondersteunen. Zoek daarom professionele hulp als je het gevoel hebt dat jijzelf of je kind meer ondersteuning nodig heeft. Een jeugd- en gezinscoach, psycholoog of orthopedagoog kan je helpen om het gedrag van je kind beter te begrijpen en om te leren hoe je het beste kunt omgaan met de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt.

    Zorg voor jezelf

    Het opvoeden van een kind met ADHD kan soms veel van je vragen. Zorg daarom goed voor jezelf. Neem tijd voor jezelf en zorg ervoor dat je voldoende rust en ontspanning krijgt. Het is belangrijk om je eigen batterijen op te laden, zodat je beter in staat bent om je kind te ondersteunen.

    Blijf communiceren met school

    Het is belangrijk om in contact te blijven met de school van je kind. Bespreek de behoeften en uitdagingen van je kind met de leerkracht en zoek samen naar manieren om je kind te ondersteunen. Het delen van informatie en het werken aan een gezamenlijk doel kan het leren en de ontwikkeling van je kind ten goede komen.

    Conclusie

    Het opvoeden van een kind met ADHD kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen staat. Door ADHD beter te begrijpen, structuur en routine te creëren, duidelijke instructies en consequenties te geven, positief te bekrachtigen en goed voor jezelf te zorgen, kun je je kind de ondersteuning bieden die het nodig zich om zich te ontwikkelen.

    Over de auteur

    Deel je ervaring!

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Scroll naar boven